Vláda podle očekávání přerušila debatu o státním rozpočtu na příští rok

Vláda podle očekávaní přerušila projednávaní státního rozpočtu na příští rok. Návrh hospodaření musí kabinet odsouhlasit a poslat do sněmovny do koce září. Jeho přijetí ale komplikuje nesouhlas šesti poslanců ODS s daňovými změnami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze vlády České republiky

Schůze vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Návrh z dílny ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 počítá se schodkem 100 miliard korun.. Jeho dosažení je ale podmíněno schválením takzvaného daňového balíčku, proti kterému se ale kromě opozice postavilo i šest poslanců ODS. Podle nich je vyšší DPH a takzvaná milionářská daň v rozporu s programem strany.

Bez schválení daňového balíčku by ale podle premiéra a šéfa ODS Petr Nečas vláda podle nebyla schopna dodržet plánovaný schodek.

„Takové ty teoretické a akademické řeči, že se bez konsolidačního balíčku obejdeme, že je možné škrtat 16 či dokonce 25 miliard, si myslím, že se míjí s rozpočtovou realitou,“ řekl Nečas.

„Pokud nechceme dramaticky utlumit vládní spotřebu a tím i dále pracovat ve prospěch ekonomické recese, je konsolidační balíček absolutní alfou a omegou vůbec možnosti schválit rozpočet,“prohlásil.

Kabinet se rozhodl spojit další hlasování o daňovém balíčku s vyslovením důvěry.

Martina Spěváčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme