Vláda podpoří podniky, zdůraznil na Žofíně premiér Nečas

Premiér Petr Nečas ujistil dnešní Žofínské fórum, že vláda neustoupí od snahy stabilizovat veřejné rozpočty. Nastínil další kroky vlády tímto směrem, v jejichž rámci vyzdvihl podporu podnikům a podnikatelům. Zároveň upozornil na důležitost schválení takzvané finanční ústavy v obou komorách parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a guvernér ČNB Miroslav Singer (vlevo) na Žofínském fóru

Premiér Petr Nečas a guvernér ČNB Miroslav Singer (vlevo) na Žofínském fóru | Zdroj: ČTK

Premiér dnešním vystoupením dokázal, že sám pilně plní zadání, které dal vládě – více a srozumitelněji vysvětlovat kroky, které kabinet dělá a chystá, zdůrazňovat nevyhnutelnost úspor a snahy snižovat schodek veřejných financí a obhajovat způsob, pro který se ministři rozhodli.

Vedle úspor vyzdvihl i snahu vlády zvyšovat příjmy státního rozpočtu, kde hraje velkou roli zvýšení konkurenceschopnosti.

Zdůraznil, že úkolem vlády je neházet podnikům klacky pod nohy, naopak snižovat požadavky na byrokratické povinnosti podniků vůči státu. Vláda chce zlepšit přístup především malým a středním podnikům k úvěrům, o miliardu například navýší prostředky EGAPu a chce podporovat vývoz na volné trhy do zemí mimo Evropskou unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová shrnula pro Svět o druhé projev premiéra Nečase na Žofínském fóru

Vláda si uvědomuje, že Česko už nemůže konkurovat nízkou cenou práce, ale že v současné době jde o soutěž myšlenek. Proto bude podporovat aplikace vědy a nových technologií a chce změnit legislativu, která zjednoduší výstavbu energetických sítí.

„Doba přípravy a realizace obnovitelných zdrojů energie je výrazně kratší než u liniových staveb, bez kterých však není možné tyto zdroje připojovat do energetické soustavy. Je třeba zkrátit především dobu přípravy těchto liniových staveb výraznými legislativními změnami, které by průměrnou délku celého řízení, které trvá léta, snížily zhruba na jednu třetinu stávající doby,“ vysvětlil.

Podpořit podnikání chce i nařízením, aby se daně odváděly jen ze zaplacených faktur. „Uspíšíme projekt jednotných dat právní účinnosti. Chceme uzákonit třicetidenní splatnost faktur v obchodním zákoníku a zpřístupnit na jednom webu všechny formuláře státní správy,“ dodal Nečas.

Dobré jméno nám dělá export automobilů

Podle Nečase mají úsporná opatření české vlády ve světě dobrý ohlas, což by mohlo zvýšit důvěru investorů v Českou republiku. Jako příklad jmenoval hodnocení ratingové agentury Moody's.

Kladné zahraniční hodnocení české ekonomiky potvrdil i hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. „Česká republika si nevede špatně, není to ovšem jen díky vládě. je to i důvěryhodná politika České národní banky a konzervativní chování českých domácností a českého finančního sektoru,“ upozorňuje.

Shoduje se s premiérem i ve vyzdvižení exportního výkonu některých podniků, především v automobilovém sektoru. „Ale sektorům orientovaným na domácí poptávku se tak dobře nedaří, například sektoru služeb. Je třeba si přiznat, že ve srovnání s Německem nebo Polskem naše výkony nejsou zase tak dobré.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou ekonomiku a fakta prezentovaná na Žofínském fóru hodnotil ve Stalo se dnes hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

Vláda České republiky plánuje zřídit Nezávislou rozpočtovou radu, která by měla hlídat veřejné rozpočty a dohlížet na průhlednost při hospodaření s veřejnými penězi.

„Považuji to za rozumný nápad, ve finále záleží na tom, jaké bude mít rozpočtová rada pravomoci. Pokud bude nastavovat závazné mantinely pro růst výdajů a závazných cílů pro strukturální deficity českého rozpočtu, mohl by to být pozitivní krok,“ upozorňuje Bureš.

Finanční ústavu podpoří i opozice

Součástí zmíněné finanční ústavy by měla být i takzvaná dluhová brzda, pravidla pro rozpočtové výdaje a vyrovnané hospodaření krajů a měst nebo vznik Národní rozpočtové rady.

„Nepřijetím tohoto ústavního zákona bychom vyslali velmi špatný signál do zahraničí, což by mohlo mít velmi negativní makroekonomické a rozpočtové dopady. Nedovedu si zkrátka představit situaci, že by byl předložen tento návrh a nebyl by v obou komorách parlamentu schválen,“ prohlásil premiér.

Nečas věří, že zákon podpoří i demokratická opozice. ČSSD už dala ústy svého stínového ministra financí Jana Mládka najevo, že proti Nečasovu záměru v zásadě nic nemá.

Jitka Hanžlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme