Vláda podpoří vznik nových pracovních míst

Až 250 tisíc korun dostanou od státu podnikatelé, kteří vytvoří nová pracovní místa v okresech s nejvyšší nezaměstnaností. Vládou schválený program počítá s tím, že na nejvyšší částku dosáhnou investoři, kteří dají práci zdravotně postiženým nebo dlouhodobě nezaměstnaným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Jan Rosenauer

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach netvrdí, že program okamžitě vyřeší nezaměstnanost v nejproblémovějších okresech, ale je to prý jedno z mnoha opatření, které ji pomůže postupně snížit. "Důležité je, že tento program je zaměřen na investory, kteří vytvoří alespoň 10 pracovních míst, což je výrazný posun oproti letům minulým, kdy byli podporováni hlavně velcí investoři se stovkami pracovních míst, tady je to zaměřeno na malé a střední podnikatele."

Na státní podporu dosáhnou ti, kteří investují nejméně pět milionů korun. Pokud svůj provoz postaví v okrese, kde nezaměstnanost přesahuje o polovinu celorepublikový průměr, dostanou od státu 200 tisíc korun na jedno nové pracovní místo. Jestliže dají práci zdravotně postiženému nebo dlouhodobě nezaměstnanému, stát přidá dalších 50 tisíc. Poloviční příspěvek se bude týkat investic v okresech, kde nezaměstnanost přesahuje nejméně o čtvrtinu průměr v celé republice.

Program se podle ministra vyplatí. "Chceme prostředky spíše investovat do zaměstnanosti, čili vyplácet je lidem, kteří pracují, než kteří jsou doma na podporách." Z připravovaných projektů, jak dodal Škromach, se už prý rýsuje celkem asi 5 tisíc nových pracovních míst.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme