Vláda podpořila horníky i program zvaný Velký třesk

Vláda rozhodla o nároku na poskytování finančního příspěvku ze státního rozpočtu pro horníky, kteří přijdou o práci v souvislosti s uvedením jaderné elektrárny Temelín do provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci, kteří kvůli Temelínu ukončí pracovní poměr v době od 1. ledna 2001 do 31. ledna 2004, budou mít nárok na příspěvek 5280 korun po dobu tří měsíců, pokud byli v zaměstnaneckém poměru méně než pět let. Šest měsíců bude příspěvek dostávat horník, který byl v pracovním poměru alespoň pět roků.

Doba poskytování příspěvku se má prodlužovat o tři měsíce za každý další rok pracovního poměru, nejvíce však na dobu 36 měsíců. Horníci pracující v hornické společnosti 15 a více let by tak získali během tří let zhruba 190.000 korun.

Na program ministra Miroslava Grégra Velký třesk půjde letos a příští rok 166 miliard korun. Rozhodla o tom vláda s tím, že částka půjde do různých oblastí ekonomiky a měla by letos zaručit růst hrubého domácího produktu o 4 % a v příštím roce o 5 až 6 %.

Strategie kalkuluje s prostředky ze státního rozpočtu, mimorozpočtových fondů, s příjmy z privatizace, s půjčkami od bank a s penězi z fondů Evropské unie. Peníze by měly jít zejména do bytové výstavby, dopravní infrastruktury, průmyslových zón či na restrukturalizaci hornictví a hutnictví.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme