Vláda podpořila návrh nového zákona o zaměstnanosti

Zneužívání podpory v nezaměstnanosti by mělo být mnohem obtížnější - od nového zákona o zaměstnanosti si to slibuje jeho autor - ministr práce a sociálních věcí. Lidé, kteří nespolupracují s úřady práce by mohli přijít o podporu od státu. Ta by se navíc měla snížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Doba, po kterou nezaměstnaný pobírá od státu podporu by se měla zkrátit o jeden měsíc. Počítá s tím předloha ministra Nečase, kterou podpořila vláda. Lidé, kteří v posledním půlroce bez závažných důvodů práci opustili, by o státní peníze mohli přijít úplně.

Šéf resortu Petr Nečas tak chce přimět lidi pracovat. "Dneska dokážeme odhadnout, že mezi nezaměstnanými je zhruba 100 000 lidí, kteří ve skutečnosti až tak moc pracovat nechtějí a využívají kombinace štědrého sociálního systému a občasné práce načerno."

Změny by se dotkly také zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Nově by mohli získat zelenou kartu, která by byla zároveň pracovním i pobytovým povolením. Cizinci by mohli usilovat o místa, která řad práce třicet dní neobsadil zájemcem z Česka nebo Unie.

Šéf odborářů Milan Štěch má vůči způsobu udílení zelených karet výtky: "My jsme od počátku nebránili, aby se zavedl systém zelených karet, ale zdá se nám, že je zaváděn velmi benevolentně, to znamená, že to je de facto na rozhodnutí dvou ministrů."

Předlohu ještě posoudí zákonodárci a prezident republiky.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme