Vláda podpořila věcný záměr zákona o nemocenské

Kabinet dnes přijal věcný záměr zákona o změnách ve vyplácení nemocenských dávek. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce, aby pacienti v prvních třech dnech nemoci dostávali 35 procent svého příjmu a v dalších dnech 70 procent. Peníze by za prvních 14 dnů měly nemocným nově vyplácet jejich zaměstnavatelé. Vláda o výši nemocenské ale zatím nerozhodla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ordinace

ordinace | Foto: Eva Kačánová

Drobní podnikatelé jsou ministrovým záměrem zděšeni, neboť by údajně pro mnohé z nich znamenal krach. Navíc jak upozornil předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda, návrh na nedávném jednání tripartity odmítli jak zaměstnavatelé, tak odbory. "Proto mě zaráží, že se to dostává na pořad jako že to bylo schváleno a projednáno se sociálními partnery, to nám strašně vadí. Ten dopad zejména pro drobné podnikatele by byl velký."

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha se také mají výrazně zvýšit pokuty pro lékaře, kteří vystaví neschopenku zdravému člověku: "Na druhé straně se nejedná o žádný nátlak na to, aby lékaři neuznávali ty, kteří opravdu nemocní jsou. Půjde skutečně o to, aby nedocházelo k extrémům a ke zneužívání systému."

Měl by být zaveden systém pásem pro zápočet výdělku a z něho pak pro výpočet nemocenské. Příjem bude započítáván z 90 procent výdělku až do částky odpovídající průměrné mzdě, ze 60 procent v pásmu do 1,5 násobku průměrné mzdy a z 30 procent v pásmu do trojnásobku této mzdy. Procentní sazba za pracovní neschopnost do 183. dne nemoci bude asi 70 procent a poté kolem 60 procent.

Milan Kopp, Marika Táborská, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme