Vláda podpořila zelenou naftu i pro zemědělce s živočišnou výrobou

Daňovou úlevu v podobě takzvané zelené nafty by mohli dostat i další zemědělci, například chovatelé hospodářských zvířat. Návrh dnes podpořila vláda. Teď můžou vratku na spotřební daň uplatnit třeba vinaři, ovocnáři nebo zelináři. Zavedení nové úlevy pro zemědělce by stát vyšlo asi na 385 milionů korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy v zemědělském družstvu v Partutovicích na Přerovsku

Krávy v zemědělském družstvu v Partutovicích na Přerovsku | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Pokud opatření schválí vláda a parlament, mohlo by začít platit v červenci. Nárok na vratku by ale měli mít zájemci i zpětně - a to na paliva spotřebovaná od letošního ledna.

Výše vratky bude 4380 Kč na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. O peníze si podle odhadu ministerstva zemědělství zažádá 1000 subjektů.

„Přispěje ke zvýšení rentability výroby mléka i masa tady v České republice,“ myslí si o návrhu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Opoziční ODS ale nesouhlasí. Podle předsedy jejího poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury totiž opatření pomůže jen velkým firmám. Ty menší prý nezvládnou papírování. „Pokud bychom měli někomu pomáhat, tak malým a středním podnikatelům, a platí to i v zemědělství,“ dodal Stanjura.

Novelu zákona o spotřebních daních předložil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který vlastní zemědělský koncern Agrofert. Babiš už dříve řekl, že se kvůli možnému střetu zájmů zdrží vládního hlasování. Novelu teď dostanou na stůl poslanci.

ČTK, Lenka Jansová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme