Vláda posoudí novelu živnostenského zákona, která zjednodušuje podnikání

Podnikání by mohlo být opět o něco jednodušší. Vláda posoudí novelu živnostenského zákona, která má podnikatelům snížit administrativní zátěž a ušetřit peníze. Předlohu připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikání, byrokracie - ilustrační foto

podnikání, byrokracie - ilustrační foto | Foto: Alena Palečková

Jednou z novinek je rozšíření služeb centrálních registračních míst. Podnikatelé tak změnu některých údajů mohou nahlásit na jakémkoliv živnostenském úřadu. Jaké další změny podnikatelům novela přinese, přiblížil Radiožurnálu Ředitel odboru živností ministerstva průmyslu Petr Kameník.

„Zrušení povinnosti podnikatelů označovat provozovny identifikačními čísly. Další je možnost podnikatele zvolit si adresu místa podnikání trvale shodnou s adresou svého bydliště. Tím se v podstatě dostane do situace, kdy nebude muset oznamovat změnu místa podnikání živnostenskému úřadu, když se přestěhuje. Protože živnostenský úřad si změnu bydliště stahuje přímo z evidence obyvatel,“ uvedl Kameník.

To, že podnikatelé budou moci nahlásit případné změny na jakémkoliv živnostenském úřadu ne pouze tam, kde mají sídlo, pokládá za velkou úlevu pro Petr Kameník - ředitel odboru živností ministerstva průmyslu a obchodu, které novelu vypracovalo.

„Výhodou, která je dána novelou, je to, že k podání není dána místní příslušnost a podnikatel se může obrátit na nejbližší živnostenský úřad, který sídlí v obci s rozšířenou působností. Čili momentálně se někde zdržuje a v tom místě může tu oznamovací povinnost učinit,“ dodal.

Změny by měly podnikatelům na administrativě ušetřit až 250 milionů korun.

Václava Marešová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme