Vláda posoudí sjednocení DPH na 17,5 procenta

Návrh na sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta od roku 2013 posoudí vláda. Tímto krokem chce částečně financovat chystanou penzijní reformu. Nyní je základní sazba DPH 20 procent a snížená deset procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek na jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek na jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Návrh ministerstva financí počítá se sbližování sazeb už příští rok, kdy by se nižší sazba měla zvýšit ze stávajících deseti na 14 procent.

Kabinet Petra Nečase (ODS) sice chystá kompenzace, například zvýšení slev na dítě, výjimky z jednotné sazby ale nebudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sjednocení DPH jsme v Ranním interview mluvili s prezidentem Hospodářské komory Petrem Kuželem

„Jdeme po dvou krocích, ustálili jsme to na první ledny obou dvou let. Tedy 1. ledna 2012 budou ještě dvě sazby - 20 a 14 procent - a 1. ledna 2013 bude jedna jediná sazba bez jakýchkoliv výjimek,“ potvrdil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Takto získané peníze podle něj poputují přímo na důchodový účet. Do státního rozpočtu by změna měla přinést od příštího roku víc než 21 miliard a o rok později 22 miliard.

Některá ministerstva ale mají k návrhu zásadní připomínky. Rezort zdravotnictví požaduje z uvažovaného navýšení daně vyjmout léčivé přípravky, potraviny pro zvláštní lékařské účely a zdravotnické prostředky. Ministerstvo kultury knihy a další tiskoviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o osmé téma rozebral Petr Drahoš z poradenské společnosti Mazars

„Nepředpokládám žádné změny v daňových návrzích. Je možné, že v případě knih, tam bych se tomu skutečně nebránil a hovoříme o tom s ministrem kultury, že by si pak třeba větší podporu zasloužily veřejné knihovny. To jsou možné cesty, ale určitě není cesta zásah do daňových návrhů,“ poznamenal Kalousek v poledních Ozvěnách dne.

Opozice spolu s odbory zvyšování snížené sazby DPH kritizuje. Podle ekonomického experta ČSSD Jana Mládka jde o ‚naprosto nesmyslné zvyšování z naprosto zbytečného důvodu‘.

„Protože zavádění druhého pilíře (penzijního systému) povede jenom k tomu, že na tom vydělají finanční instituce, které budou provozovat penzijní fondy. Čili pan ministr by udělal nejlépe, kdyby žádný druhý pilíř nezaváděl. Dneska už o tom začíná být celonárodní konsenzus, dokonce včetně zaměstnavatelů,“ uvedl Mládek. Navíc podle něj není jisté, jak obchodníci na pokles vyšší sazby DPH zareagují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek a ekonomický expert ČSSD Jan Mládek v poledních Ozvěnách dne

„Návrh má jednu významnou technickou potíž. Bohužel když se snižuje sazba daně, tak se to daleko hůře promítá do finální ceny, protože prodejci mají tendenci tam to snížení nepromítnout. To by nebyl dobrý výsledek,“ podotkl Mládek.

Hospodářská komora, která původně navrhovala sjednotit DPH na 17 procent, považuje nynější návrh za ‚výsledek možného‘. V Ranním interview Radiožurnálu to řekl její prezident Petr Kužel.

„Původní návrh 20procentní byl pro nás nepřijatelný, protože si myslíme, že v době, kdy stoupají ceny elektrické energie, plynu a další komodity, tak ještě být zatíženi nejvyšší sazbou DPH nebylo úplně rozumné. Diskutovali jsme s panem premiérem i s panem ministrem financí a nakonec se to povedlo. Jsme relativně rozumně spokojení,“ uvedl šéf Hospodářské komory.

DPH - spolehlivý zdroj příjmu státu

Vláda si od úpravy DPH slibuje vyšší výběr daní, tyto peníze pak mají jít na důchodovou reformu. A mají nahradit výpadek příjmů, ke kterému dojde, až někteří lidé převedou část peněz do soukromých penzijních fondů.

DPH je daň, kterou platí všichni, její výběr je poměrně jednoduchý. Vláda tudíž ‚relativně spolehlivě‘ může počítat s vyšším příjmem peněz. Ve Světě o osmé to řekl Petr Drahoš, manažer daňového oddělení v poradenské společnosti Mazars.

„Základním principem DPH je její jakoby průběžný výběr na každém výrobním nebo obchodním článku. Za odvod té daně jsou odpovědní podnikatelé, kteří ale ve skutečnosti tu daňovou zátěž nenesou, tu nesou až koneční spotřebitelé. Takže právě tento princip pomáhá obecně zajistit vysokou spolehlivost výběru. Osobně se tedy domnívám, že i po zvýšení sazeb je možné ten zvýšený příjem relativně spolehlivě očekávat.“

Václava Marešová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme