Vláda přerušila jednání o rozpočtu. Dobeš věří, že pro dopravu získá víc peněz

Diskusi o návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda podle očekávání přerušila. Ministři během dopoledne přednesli své představy o podobě vlastních kapitol. K diskusi by se měl kabinet vrátit za týden, návrh zákona musí schválit do konce září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda 31.08.2011

Vláda 31.08.2011 | Foto: Filip Jandourek

„Jednání bylo přerušeno do příštího týdne. Nepředpokládám, že příští týden bychom hlasovali o znění rozpočtu. Opět proběhne další debata. Pokud nenastanou nějaké politické komplikace, a to u rozpočtu nikdy nemůžete vyloučit, tak by vláda s největší pravděpodobností hlasovala o rozpočtu 21. září,“ řekl premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr dopravy Pavel Dobeš v pořadu Stalo se dnes.

Státní rozpočet na příští rok počítá se schodkem 105 miliard korun. To je o 30 miliard méně než letos. O tom, kolik dostanou jednotlivé resorty, zřejmě budou ministři ještě diskutovat. Některá ministerstva totiž požadují víc peněz.

Například resort dopravy už avizoval, že chce získat dalších minimálně 9,5 miliard korun. Ministr Pavel Dobeš z Věcí veřejných pohrozil, že pokud peníze nedostane, rozpočet nepodpoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v poledních Ozvěnách dne

„Finanční částka je v tuto chvíli 8,8 miliard na dopravní infrastrukturu, dalších 500 milionů na krajskou dopravu a rychlíkovou přepravu, plus úvěr Evropské investiční banky ve výši 3 miliard korun. Tedy někde kolem 14 miliard. Ale minimální částka, která zaručí, že nevrátíme finanční prostředky, je kolem 9,5 miliard korun,“ upřesnil ministr.

Dobeš ale stále věří, že kabinet přesvědčí, aby mu navýšení prostředků odsouhlasil. „Dopravní infrastruktura a její rozvoj je velmi důležitý i pro konkurenceschopnost a rozvoj ekonomiky České republiky,“ vysvětlil Dobeš.

Nepřekročitelný schodek 105 miliard

Schodek 105 miliard je ale podle Nečase nepřekročitelný, ministři tak se svými požadavky na peníze navíc pro své kapitoly zřejmě neuspějí. „Ve skutečnosti v ‚jackpotu‘ není deset miliard, ale je tam více než šestnáct miliard. A samozřejmě zdrcující většina těchto požadavků uspokojena nebude,“ zdůraznil premiér.

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka jde o obvyklý kolorit, kdy všichni ministři vždycky chtějí víc. Vše se ale podle něj mělo vyjednat v předchozí fázi, kdy se ministři jednotlivě setkávali s ministrem financí.

„Věci veřejné mají zvláštní představu, asi je to dáno i jejich vládní nezkušeností, že to, na čem teď vláda pracuje, je jen takový podvozek, ten se šoupne do sněmovny a tam se na něm postaví automobil. Tak to ale není. Koaliční smlouva jasně říká, že zákon o státním rozpočtu je jeden z těch, které musí být předloženy jako koaličně dohodnuté,“ upozornil Nováček.

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš | Foto: ČTK

Také Ústava a jednací řád sněmovny mluví v tomto smyslu jasně. Jde o jediný zákon, který musí být předložen sněmovně jako vládní návrh. Nováček si proto nedovede představit, že by některý z členů vlády pro tento zákon nehlasoval.

„Znamenalo by to totéž, jako by za svou osobu vyjádřil vládě nedůvěru. Znamenalo by to koaliční krizi, ne-li rozlomení vlády,“ varoval komentátor Radiožurnálu.

ČSSD by zvedla jiné daně

Po vládě musí rozpočet projít sněmovnou. Poslanci už ale nemohou navýšit státní výdaje nad schválený 1 bilion a 189 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státním rozpočtu mluvili na Rádiu Česko stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek a analytička Lidových novin Lenka Zlámalová

Opozice návrh státního rozpočtu ve sněmovně nepodpoří. Vadí jí hlavně podle ní podfinancovaná oblast školství a problém vidí také ve financování dopravní infrastruktury. Jak řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, daně by ČSSD zvedla také, ale jiné.

„Je třeba znovu zavést progresivní daň fyzických osob v sazbě 28,5 procenta ze superhrubé mzdy. Dál lehké zvýšení o 2 procentní body daně z příjmu právnických osob a zavedení druhé sazby pro některé větší podniky v energetice, telekomunikacích a finančnictví, které podle našeho názoru generují nezasloužené zisky. Tady by měla být daň ve výši 30 procent,“ uvedl Mládek.

Vladimír Kroc, Igor Maňour, Martin Drtina, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme