Vláda přidala důchodcům a státním zaměstnancům, schodek nezměnila

Ještě než kabinet Jiřího Paroubka schválil svou demisi, sešel se na pravidelném jednání vlády. Odsouhlasil, že platy státních zaměstnanců mají v příštím roce vzrůst v průměru o pět procent. Zvýšit by se měly i penze, a to o 500 korun místo původně navrhovaných 440 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministři Ambrozek a Rath na zasedání vlády

ministři Ambrozek a Rath na zasedání vlády | Zdroj: ČTK

Peníze dnešnímu jednání vlády dominovaly. Ministři totiž jednali o návrhu státního rozpočtu na příští rok. I když je schodek plánován na 88 miliard korun, ani jeden z ministrů nedostal podle šéfa resortu financí Bohuslava Sobotky tolik peněz, kolik chtěl.

"Zástupci všech ministerstev vyjádřili nespokojenost s tímto návrhem rozpočtu, nezaznamenal jsem jediný resort, který by vyjádřil spokojenost," uvedl Sobotka. Nyní povede ministerstvo financí diskusi s jednotlivými úřady nad návrhem rozpočtu. "Dodatečné požadavky resortů nebudou respektovány," dodal k tomu Sobotka.

Jako jediný hlasoval proti návrhu ministr obrany Karel Kühnl. Jeho resort by podle návrhu rozpočtu měl dostat o deset procent méně financí než letos. "Nebude možné asi dodržet zatím všechny platné závazky směrem k našim aliančním partnerům," upozornil Kühnl. Dále podle něj bude nutné redukovat některé části vojsk a ztíží se i schopnost armády pomáhat civilnímu sektoru.

Kühnlova slova vyprovokovala k reakci i premiéra Jiřího Paroubka. "Většina vlády hlasovala pro tento návrh rozpočtu a jeden člen vlády nehlasoval. Já bych viděl jako rozumné, kdyby si třeba uspořádal vlastní tiskovou konferenci, než abychom se tady dohadovali před zástupci sdělovacích prostředků," poznamenal Paroubek.

Platy státních zaměstnanců, mezi něž patří učitelé, úředníci, lékaři či vojáci, by měly příští rok vzrůst v průměru o pět procent na 21.945 korun, ačkoli ministerstvo financí původně navrhovalo v rozpočtu na rok 2007 růst o 4,5 procenta. Průměrný starobní důchod by se měl od příštího roku zvýšit na 8690 korun ze současných 8190 korun. Bude tak odpovídat téměř 41 procentům průměrné mzdy.

Vláda by se pak měla rozpočtem zabývat opět po 18. září a do konce září by ho měla předložit Poslanecké sněmovně. O konečné podobě rozpočtu však již bude rozhodovat nová vláda. Paroubkův kabinet dnes totiž podal demisi a novým předsedou vlády prezident Václav Klaus jmenoval šéfa ODS Mirka Topolánka.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme