Vláda pro prodej části ČEZu maximálně za 31 miliard korun

Vláda Mirka Topolánka od rána jedná o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Hledala přitom způsob, jak nepřekročit deficit 119 miliard korun. Podle ní je schodek 88 miliard navržený předchozí Paroubkovou vládou nereálný. Nakonec se rozhodla získat chybějící peníze z prodeje balíku akcií jedné z nejvýnosnějších tuzemských firem - ČEZu. Za podíl ve firmě chce 31 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Tlustý a Petr Nečas

Vlastimil Tlustý a Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Výnos by měl být použit na financování dopravní infrastruktury či ekologických škod. Na tiskové konferenci během jednání to uvedl ministr financí Vlastimil Tlustý. Opoziční ČSSD s prodejem akcií ČEZ nesouhlasí. V jednání o rozpočtu kabinet pokračuje.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes zopakoval, že ČSSD nesouhlasí s prodejem části akcií ČEZ, ale trvá na tom, že by se měla prodat část akcií firmy Letiště Praha. Pokud ODS na tento návrh nepřistoupí, ČSSD státní rozpočet nepodpoří. "Sociální demokracie nesouhlasí s prodejem 15procentního podílu státu v ČEZu, a to s ohledem na potenciální ztrátu vysokých dividend pro stát. Tento prodej je riskantní i ohledem na cenu akcií a kvalitu investora. ČSSD tedy navrhuje prodat 49 procent z podílu akcií České správy letišť," uvedl Paroubek.

Naopak Tlustý už dříve řekl, že s privatizací Letiště Praha nesouhlasí a domnívá se, že lepší by bylo letiště pronajmout. Schodek státního rozpočtu se podle Tlustého zvýšil z původně navrhovaných 88 miliard kvůli chybějícím 31 miliardám v rozpočtu bývalého Fondu národního majetku. Deficit 88 miliard navrhovala předchozí vláda.

Milan Kopp, Milada Richterová, Ivana Solničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme