Vláda prodá Komerční banku Société Générale

Vláda prodá státní podíl v posledním tuzemském neprivatizovaném peněžním domu - Komerční bance francouzské Societé Générale, a to za 40 miliard korun. Oznámil to premiér Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda dala při výběru přednost nejvyšší nabídce. Podle premiéra Miloše Zemana tak byla dokončena privatizace bank, která přinesla celkem 100 miliard korun. "Splnili jsme tedy slib, že dokončíme privatizaci bankovního sektoru. Mimochodem nebýt tunelu Baraka Alona v Komerční bance, jemuž přihlížel jistý elekgantní bankéř s motýlkem, mohli jsme to mít hotovo o půl roku dříve. A splnili jsme i slib, že dvacet miliard věnujeme na umoření části státního dluhu, což nám nyní situace umožňuje."

Podle ministra financí Jiřího Rusnoka v závěru výběrového řízení uchazeči o Komerční banku ještě zvyšovali své původní nabídky. Konkrétně u vítězné nabídky to bylo o více než 9 miliard korun. Prozradil také, že nabídka Unicredito Italiano byla jen o málo nižší než nabídka Société Générale.

20 miliard z výnosu z privatizace Komerční banky chce vláda použít na krytí deficitního hospodaření Konsolidační banky. Zbývajících 20 miliard by pak mělo směřovat do Fondu rozvoje bydlení a do Fondu dopravy. Miroslav Ševčík z Liberálního institutu ale tvrdí, že peníze by měly být využity jiným způsobem."Je správné, že část peněz se použije na umoření vzniklých dluhů právě třeba ze špatného hospodaření Komeční banky v dřívějších letech. Další část, která plyne do různých fondů, to je naplňování socialistických předvolebních slibů, daleko lepší je vytvořit určité zdroje a fondy na penzijní reformu."

Prodej Komerční banky je podle opozice ztrátovou záležitostí. Ekonomičtí odborníci a poslanci opozičních stran argumentují tím, že očištění banky od problematických úvěrů a dalších závazků stálo mnohem více, než je současná cena za prodej.

O Komerční banku se ucházela s francouzskou Société Générale ještě italská UniCredito a německá HypoVereinsbank. Za státní podíl měly zaplatit 35 a 40 miliard korun.

Koruna reagovala na informaci o prodeji Komerční banky posílením. Českému rozhlasu to potvrdil dealer Československé obchodní banky Jan Boháč. Situace na trhu prý byla klidná, došlo i ke krátkodobému oslabení kurzu, ale zejména kolem desáté hodiny se projevil zájem investorů na prodej eura a nákup koruny. To posílilo korunu až na úroveň 33, 740 korun za euro.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jana Zemanová, Aleš Heřmánek, Bohumír Mazáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme