Vláda prodala Unipetrol polské společnosti PKN Orlen

Stát podle rozhodnutí vlády prodá 63procentní státní podíl v petrochemické skupině Unipetrol společnosti PKN Orlen. Polská firma jako jediná podala závaznou nabídku a za holding nabídla celkem 13,05 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna, chemická

továrna, chemická | Foto: továrna

Mezi nejdůležitější firmy skupiny Unipetrol patří největší provozovatel čerpacích stanic Benzina a největší tuzemský zpracovatel ropy a Česká rafinérská. Dále to jsou Chemopetrol Litvínov, Kaučuk Kralupy, Paramo a Spolana Neratovice.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je polská firma solidní partner, který Unipetrolu nabízí dobrou perspektivu. "Je to významná středoevropská firma, která podniká v oblasti petrochemického průmyslu. Domnívám se že jako nabyvatel bude důležitým partnerem pro rozvoj společnosti," uvedl ministr.

PKN Orlen podle Sobotky podepsala předběžnou dohodu o spolupráci s americkým gigantem ConocoPhillips a s českým Agrofertem. Dohody se týkaly spolupráce po případném vítězství v tendru.

Předseda představenstva PKN Orlen Zbigniew Wróbel uvítal, že česká vláda přijala nabídku jako nevhodnější a nejatraktivnější. "Věnovali jsme mnoho času a prostředků přezkoumání tohoto projektu. Proto také byla naše nabídka tak důkladně připravená. Nabízíme rozvoj obou partnerů. To podle mne bylo kromě ceny velmi významným rysem naší nabídky," uvedl.

Wróbel zároveň ujistil, že PKN Orlen nikomu Unipetrol neprodá. "Jsem rád, že se svými jižními sousedy můžeme začít budovat středoevropský palivový koncern, který se, jak doufám, stane pojítkem mezi očekáváními a potřebami Evropy a možnostmi, které leží na Východě," dodal Wróbel.

Vláda do druhého kola privatizace vybrala ještě britsko-nizozemský koncern Royal Dutch/Shell a maďarskou společnost MOL. Závaznou nabídku ale firmy nepředložily. Polská firma za akcie Unipetrolu v držení Fondu národního majetku nabídla 11,304 miliardy korun, za akcie Spolany v držení ČKA milion korun. Zbytek jsou pohledávky ČKA.

Částka odpovídá ocenění, které vypracovali poradci vlády při privatizaci, i analytiků. "Cena nabídnutá firmou PKN odpovídá našemu odhadu hodnoty akcií Unipetrolu, je přibližně šest sedm procent za tímto odhadem, což odpovídá prémii za majoritu," řekl analytik společnosti Patria finance Jan Hájek.

Petrochemická skupina se prodávala již jednou. V prosinci 2001 rozhodla vláda Miloše Zemana, že nabídka Agrofertu, který hodlal za státní podíl v Unipetrolu dát téměř 12 miliard korun, je nejlepší. Později ale firma odmítla za Unipetrol zaplatit. Vláda Vladimíra Špidly proto soutěž zrušila a rozhodla o vypsání nového tendru.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme