Kontroly čerpacích stanic budou pokračovat i letos. ‚Nejdůležitější je odstrašující efekt,‘ říká analytik

Před rokem spustil stát kontroly marží čerpacích stanic. A to kvůli podezření z umělého zvyšování cen paliva krátce po ruském útoku na Ukrajinu. Úřad chce v monitoringu dál pokračovat. Obchodníci musí pravidelně hlásit, za kolik řidičům pohonné hmoty prodávají. Cílem kontrol je, aby zákazníci za palivo zbytečně nepřepláceli.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceny pohonných hmot

Ministerstvo začalo kontrolovat marže čerpacích stanic 14. března 2022 (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo přistoupilo ke kontrolám marží čerpacích stanic krátce po ruské invazi na Ukrajinu kvůli skokově rostoucím cenám paliva, které Česko nikdy předtím v historii nezaznamenalo.

Tehdy stál litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 přes 47 korun, za litr nafty pak řidiči platili bezmála padesát korun. Během jediného týdne tak palivo zdražilo až o deset korun na litru.

Kontroly jako odstrašení

Rezort měl podezření, že se obchodníci snaží na situaci vydělat a uměle si navyšují marže, při první kontrole se ale nic neprokázalo. V červenci a srpnu už ale úřad odhalil výrazně vyšší provize obchodníků.

Cena benzinu v Česku za poslední týden klesla o dva haléře, u nafty o jedenáct

Číst článek

„Kontroly odhalily některé přešlapy čerpacích stanic, a to hlavně na počátku. Myslím, že nejdůležitější byl odstrašující efekt kontrol. Tím, že čerpací stanice věděly, že jsou kontrolovány, tak si nedovolily nějaké výrazné excesy. Účel kontrol byl splněn a situace se uklidnila,“ vysvětluje analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

V pravidelných kontrolách čerpacích stanic a distributorů chce ministerstvo financí pokračovat až do poloviny letošního roku. Cílem je mimo jiné ohlídat ceny paliva v kontextu embarga na ropné produkty z Ruska.

Podle ministerstva financí odpovídají aktuální ceny paliva a přirážky prodejců vývoji cen na trzích. Obchodní marže byly začátkem roku dokonce nižší než loni. Žádné pochybení tedy šetření neprokázalo. I tak je resort připravený do cen zasáhnout, pokud to bude nutné.

„V případě významného zvýšení marží bylo a je ministerstvo připraveno přistoupit k cenové regulaci trhu s pohonnými hmotami. Taková regulace by byla ze strany ministerstva financí po technické stránce připravena tak, aby se týkala celého distribučního řetězce,“ říká mluvčí úřadu Stefan Fous.

Současné ceny

Ceny paliva v posledním týdnu poklesly v průměru o přibližně 10 haléřů na litr. Zatímco před rokem se litr benzínu Natural 95 prodával za více než 47 korun, teď je zhruba o deset korun levnější. Nafta je oproti loňsku lacinější skoro o 14 korun. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Ceny pohonných hmot výrazně klesají. Benzin už stojí méně než před válkou na Ukrajině

Číst článek

Zlevňování by mohlo ještě pokračovat díky poklesu cen ropy na světových trzích. Už teď patří ceny na čerpacích stanicích v Česku k těm nejlevnějším v Evropě.

„Levněji jde natankovat v podstatě jen v Polsku, kde se ceny benzinu na litr pohybují v průměru o tři koruny níže oproti České republice. Oproti jiným okolním zemím, to znamená například oproti Slovensku a Rakousku, jsou ceny v České republice nižší. Zároveň jsou výrazně nižší oproti Německu a jiným zemím západní Evropy,“ dodává analytik Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Třeba oproti Německu tankují čeští řidiči až o šest korun na litr levněji. Podle dat ministerstva financí má totiž Česko z okolních zemí i jedno z nejnižších zdanění u pohonných hmot.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme