Vláda projedná další útlum hornictví

Kabinet by dnes měl rozhodnout o příspěvku pro horníky, kteří přijdou o práci kvůli útlumu těžby. Podle předpodkladů ministerstva průmyslu a obchodu stát letos vydá na útlum hornictví čtyři miliardy a tři sta milionů korun. Dalšími téměř 900 miliony přispějí důlní společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové finanční pomoc dostanou zaměstnanci dolů, kteří přišli nebo ještě přijdou o práci v letech 2001 až 2004. Více než 70 procent propouštěných zaměstnanců dolů mají tvořit pracovníci, kteří v hornických společnostech odpracovali 15 a více let. Návrh ministra Grégra předpokládá, že právě ti by měli získat nejvyšší příspěvek, a to ve výši 190 080 korun. Částka má být vyplácena postupně po dobu 36 měsíců - měsíční splátka tak bude činit 5280 korun. Celkové finanční náklady na vyplacení příspěvků všem propuštěným horníkům budou podle Stárkové přibiližně činit 500 milionů korun.

V letech 2002 až 2005 bude podle předpokladů ministerstva na útlum celkem potřeba 26 miliard 700 milionů korun, a to jak z vlastních zdrojů společností, tak i ze státních dotací.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme