Vláda projedná restrukturalizaci hutí

Vláda by se dnes měla zabývat retrukturalizací severomoravských hutí. Plán předpokládá, že akciová společnost Osinek, kterou zcela vlastní Fond národního majetku, vytvoří Český ocelářský podnik. Jeho součástí se stanou Nová huť, Vysoké pece Ostrava a Vítkovice Steel. Odhaduje se, že by celá transakce měla stát 15 miliard korun. Odbory ale s postupem vlády nesouhlasí a chystají protesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Jan Rosenauer

Odbory žádají, aby projekt nejdříve projednala tripartita. Jak řekl místopředseda Odborového svazu Kovo Josef Středula, vláda by se měla pokusit nejprve najít strategického partnera, který by hutě koupil a na vlastní náklady provedl jejich restrukturalizaci. "Nemáme nic proti tomu, pokud bychom nenalezli žádného strategického investora, aby stát vložil určité finanční prostředky do restrukturalizace hutí. Ale myslíme si, že by bylo fér i vůči daňovým poplatníkům udělat to až poté, pokud by se nepovedla ta varianta s hledáním strategického investora".

Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové vstup strategického partnera do severomoravských hutí není vůbec vyloučen. "Ministerstvo obchodu a průmyslu jedná se zástupci firem, které mají zájem o vstup do českých hutí. Zároveň pracuje na byznys plánech akciových společností Vítkovice a Nová huť jako jedné z podmínek potřebných k získání výjimky na veřejnou podporu od Evropské komise a následně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže".

Projekt je zařazen na program zasedání kabinetu i přesto, že podle původní dohody se o něm nejprve mělo diskutovat na tripartitě 14. února. Odboráři Nové huti na protest proti postupu ministerstva průmyslu vstoupili do stávkové pohotovosti a na čtvrtek chystají mítink.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, jak řekla jeho mluvčí Anna Stárková, se přes probíhající rekonvalescenci tohoto bodu zasedání vlády zúčastní. Usnesení, které vládě navrhne, by mělo být k požadavkům odborářů vstřícnější. "Vzhledem k závažnosti problému spolu o víkendu jednali ministři Grégr, Špidla a Rusnok. Dnes budou vládě navrhovat řešení, které by mělo urychlit postup restrukturalizace, zároveň předejít sociálnímu neklidu a zajistit udělení výjimky Evropskou komisí pro poskytnutí potřebné státní podpory pro hutnictví", řekla Stárková Radiožurnálu.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme