Vláda projedná státní rozpočet na příští rok. Jde už o třetí návrh

Ministr financí předloží vládě nejnovější, už třetí verzi návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ten je přesto, že počítá s příjmy z daňových změn, o čtyři miliardy korun v příjmech i výdajích nižší než původní verze. Může za to horší prognóza růstu ekonomiky pro rok 2013. Nová předloha ale stále počítá se schodkem pod tři procenta HDP a se schodkem 100 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze vlády. (Zleva) Petr Nečas, Jan Kubice a Miroslav Kalousek

Schůze vlády. (Zleva) Petr Nečas, Jan Kubice a Miroslav Kalousek | Foto: Stanislav Zbyněk | Zdroj: ČTK

Šéf státní kasy Miroslav Kalousek z TOP 09 popsal, kde chce ušetřit: „O dvě miliardy posilujeme příjmy z Lesů ČR, to si opravdu můžeme dovolit. Vzhledem k tomu, jak jsme teď stále úspěšní při emisi dluhopisů, tak si mohu dovolit ještě o dvě miliardy snížit rozpočtovou náročnost dluhové služby v příštím roce. Ostatních 2,1 miliardy jsou na provozních prostředcích.“

Doprava a věda a výzkum tedy o peníze nepřijdou. Sice by potřebovaly více peněz, ale drastickým škrtům, které na ně měly dopadnout, se vyhnou. Rozpočet na vědě a výzkumu, dopravě a školství šetřit nebude.

Rozpočet je tedy mírně prorůstový. Pamatuje i na to, aby se ekonomika vzpamatovala a z daní přinášela do rozpočtu víc peněz. Vláda už nemá mnoho času se rozpočtem zabývat, sněmovně by ho měla předložit do pátku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravovaném státním rozpočtu mluvil na Radiožurnálu redaktor Jaroslav Skalický

Nová předloha předpokládá schválení vládního balíčku daňových změn, který už sice prošel sněmovnou, ale pravděpodobně narazí v levicovém senátu. Upozorňuje na to sociálnědemokratický ekonomický expert Jan Mládek. Rozpočet se podle něj projednává na poslední chvíli:

„A navíc to visí na druhém balíčku, u kterého není jisté, že bude do konce roku schválen. Jen pokud pan prezident vyčerpá oněch 15 dní, které má na rozmyšlenou, až bude schvalovat ten zákon, dostáváme se do nového roku. A to vše jen proto, že se čekalo, až si vyřeší své vnitřní problémy jedna z vládnoucích stran, ODS.“

Aktuální návrh rozpočtu je už třetí v řadě. Původní rozpočet ministr Kalousek stáhl, protože nebylo jisté, jestli poslanci schválí daňový balíček. Ministerstvo financí proto sestavilo nový návrh, který byl nižší o 41 miliard korun, obsahoval tedy mnohem drastičtější škrty.

Změny v daních ale nakonec poslanci schválili. Původní rozpočet přesto není použitelný, protože se mezitím objevila předpověď dalšího vývoje české ekonomiky, ze které vyplynulo, že rozpočtové příjmy budou příští rok nižší. Klesne totiž výběr daní a sníží se odvody na sociální zabezpečení.

Lucie Husárová 1, Věra Pfeifferová, pir, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme