Vláda prověří prodej zkrachovalých skláren ve Světlé nad Sázavou

Vláda by dnes měla řešit prodej zkrachovalých skláren sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Podle poslanců by ho měla dokonce prověřit Bezpečnostní informační služba. Bude asi zjišťovat, jestli není nový vlastník, firma Vivaria, spojený s bývalými majiteli, kteří sklárnu přivedli ke krachu. Ve Světlé se přestalo vyrábět sklo loni na podzim a o práci tam přišlo 1200 lidí. Mezi nimi i tito skláři:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklárny ve Světlé nad Sázavou

sklárny ve Světlé nad Sázavou | Foto: Bohemia Crystalex Trading a.s.

Pro mě byl nejsmutnější pohled, když se vypouští pec. Dělám u pece od roku 1975," říká jeden ze sklářů. "Je konec. Jsme brusiči, nevíme, co budeme dělat. Mám dvě malé děti, hypotéku...nevím, jak budeme teď žít," řekla Českému rozhlasu mladá žena.

Poslanecká sněmovna žádá, aby okolnosti prodeje prověřila Bezpečnostní informační služba. Měla by mimo jiné zjistit, zda nový vlastník není spojen s bývalými majiteli, kteří sklárnu přivedli ke krachu. Neúspěšní zájemci o sklárnu si navíc stěžují na průběh prodeje a závěrečné licitace. Podle insolvenční správkyně Heleny Horové ale prodej odpovídal daným pravidlům.

Sklo Bohemia je součástí zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která je od loňského září v insolvenčním řízení. Výběrové řízení na majetek zkrachovalých světelských skláren bylo ukončeno 16. června. Sklárny získala za 160 milionů korun firma Vivaria. Podle insolvenčního rejstříku už byla minulý týden uzavřena kupní smlouva a nový vlastník sklárnu zaplatil. Majitel Vikarie, Lubor Červa, uvedl, že v závodě co nejdřív obnoví výrobu skla a zaměstná 180 lidí. Spojení s bývalými vlastníky BCT odmítá. Neúspěšní uchazeči o sklárny mají ale za to, že se závěrečná licitace o cenu konala po ohlášeném závěrečném termínu. Společnost Crystal Bohemian Company s jednatelem Jiřím Huderou, která podala druhou nejvyšší nabídku, označila ve stížnosti jednání insolvenční správkyně za neseriózní a nestandardní.

Za protizákonný označil způsob zpeněžování majetkové podstaty druhý neúspěšný uchazeč, firma ALand Europe. Zastupuje ji Pavel Louda, který už koupil zkrachovalých Sklárny Bohemia v Poděbradech. Navrhl soudu, aby se prodej světelských skláren opakoval. Podle Horové ale měly možnost podat ve výběrovém řízení vyšší nabídky i tyto společnosti.

Přečtěte si také

Skláři ve Světlé na Sázavou začali dávat výpovědi
Sklárny ve Světlé a Poděbradech oznámily hromadné propouštění
Skláři ze Světlé nad Sázavou a Poděbrad nedostanou mzdu za září
Sklárny skupiny Crystalex nabízí insolvenční správce k prodeji
Sklárny ve Světlé budou na prodej
Nový majitel Karlovarského porcelánu chce pokračovat v tradiční výrobě
Skláři dostanou od státu nevratnou dotaci 30 milionů korun
Skláři hlasitě demonstrovali při zasedání vlády

Lenka Jansová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme