Vláda rozhodla o prodeji dolů

Přes dvě a půl miliardy korun zaplatí společnost Sokolovská těžební za důlní firmu Sokolovská uhelná. Firma ovládaná manažery dolů navýšila během exkluzivního jednání nabídku o 600 miliónů korun a vláda proto rozhodla, že jí státní podíl prodá. Podobně probíhalo vyjednávání o prodeji menšinového podílu státu v těžební společnosti OKD, kterou zcela ovládne skupina Karbon Invest za dvě a čtvrt miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolesové rýpadlo

kolesové rýpadlo | Foto: Unex

Privatizaci 46procentního státního podílu v černouhelné OKD vláda odstartovala v polovině listopadu, kdy zahájila tříměsíční exkluzivní jednání s jejím majoritním vlastníkem, společností Karbon Invest. Na jeho závěru společnost předložila nabídku, kterou po následných jednáních navýšila o dalších 800 milionů korun na konečných 2,25 miliardy korun.

"Vláda schválila návrh materiálu tak, jak byl předložen, zejména vzhledem k tom, že došlo k navýšení kupní ceny v rámci exkluzivního jednání o více než jednu miliardu korun oproti původní nabídce, kterou nabyvatel předložil, a za druhé vzhledem k zájmu na stabilitě největšího zaměstnavatele v regionu Moravskoslezského kraje," potvrdil ministr financí Bohuslav Sobotka.

O prodeji Severočeské uhelné vedl stát v minulých týdnech se Sokolovskou těžební exkluzivní jednání. Ve výběrovém řízení firma za 50procentní státní podíl nabídla původně 2,1 miliardy korun, po několika týdnech vyjednávání nabídku navýšila na 2,6 miliardy. Vláda očekávala nabídku v rozmezí 2,5 až 3,5 miliardy.

Výnosy z prodeje Sokolovské uhelné i OKD budou příjmem Fondu národního majetku a budou podle Sobotky použity na výdaje fondu v letošním roce. "Největší podíl z těchto zdrojů bude použit jako dotace do Státního fondu dopravní infrastruktury," dodal ministr.

Vláda privatizaci podílu v Severočeské uhelné zahájila společně s prodejem podílu v Severočeských dolech loni v létě, výběrová řízení stát odstartoval v říjnu. O doly projevila zájem šestice tuzemských i zahraničních investorů, ty však do samotného výběrového řízení nepostoupily. Z předkvalifikačního kola nakonec postoupili dva uchazeči, vedle Sokolovské těžební ještě OKD. Ty však nakonec nabídku nepodaly.

Prodej Sokolovské uhelné a Severočeských dolů vláda na začátku března zrušila. V případě menší SU rozhodla o exkluzivním vyjednávání se Sokolovskou těžební, kterou za vítěze dřívějšího výběrového řízení vybrala meziresortní privatizační komise. U prodeje Severočeských dolů kabinet soutěž zrušil bez pokračování a ekonomičtí ministři mají vládě do konce roku předložit plán dalšího postupu.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme