Vláda rozhodla o prodloužení těžby uranu

Uran se bude u nás těžit až do roku 2006. Rozhodla o tom vláda, která původně předpokládala útlum těžby o dva roky dříve. Podle vládního mluvčího Libora Roučka je hlavním důvodem prodloužení těžby bohatá ruda - ložisko obsahuje více uranu, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžní věž

těžní věž | Foto: Hornické muzeum Příbram

S tímto argumentem ale nesouhlasí například ekologické hnutí DUHA, které tvrdí, že ve světě existují ložiska s několikanásobně vyšším obsahem kovu, a těžba v nich je proto efektivnější. Navíc prý neobstojí ani argument, že český uran má srovnatelnou cenu se světovými trhy. Díky útlumu jaderných elektráren ve světě je totiž nabídka uranu vysoká a tlačí tedy ceny dolů.

Vláda má ale podle mluvčího Roučka ještě další argument pro pokračování těžby na dole v Dolní Rožínce. "To je nezaměstnanost, nebo lépe řečeno možnost najít nové zaměstnání v tom mikroregionu."

650 zaměstnanců dolu má tedy zajištěnu práci až do roku 2006, a část z nich možná i déle, protože se budou podílet i na likvidaci ložiska.

Vláda na zasedání v Kolodějích také schválila peníze na útlum hornictví. Ministerstvo průmyslu a obchodu vyčlenilo pro tento účel přes miliardu 700 tisíc korun.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme