Vláda rozhodla o vypořádání části ruského dluhu, chce 17 milionů dolarů

Kabinet premiéra Jana Fischera rozhodl o vypořádání části ruského dluhu. Do roku 2017 bude chtít po firmě BMC Agro-Industry, která byla v roce 2000 pověřena vypořádáním části dluhu někdejšího Sovětského svazu, ale nesplnila své závazky, ve splátkách celkem přes 17 milionů dolarů, tedy něco přes 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí navrhovalo vztahy se společností urovnat přesto, že firma své předchozí závazky vůči státu nedodržela, i když už tehdy měla za dluh do státní pokladny zaplatit jen asi polovinu nyní domluvené částky.

Premiér Jan Fischer k tomu řekl, že na celý dluh už Česko nedosáhne, spokojí se tedy alespoň se splátkami. "Byla to poměrně náročná diskuse. Nakonec převážil ve vládě názor, že bude lepší dospět alespoň v postupných splátkách k částce něco přes 17 milionů amerických dolarů do roku 2017," vysvětlil premiér Fischer.

V březnu roku 2000 schválila vláda tehdejšího premiéra Miloše Zemana, že Rusko část dluhu zaplatí dodávkou tří kusů letounu Jak 42D, které BMC Agro-Industry jako prostředník převezme a následně prodá. Odepsat se tak mělo podle rozhodnutí vlády celkem 54 milionů dolarů. Peníze se už ale podle některých médií neměly do Česka dostat.

"Ta celková částka, o níž se jednalo v případě těch letadel, atakovala téměř 60 milionů dolarů. Na tu už si nesáhneme, ale převážil pragmatický názor jít na tu cestu deblokace alespoň tímto způsobem," uvedl premiér Fischer.

Šéf resortu financí Eduard Janota potvrdil, že o rozhodnutí vlády teď bude informována i ruská strana. "My jsme v posledních letech jednali přímo s ruským ministrem financí Kudrinem. A při jednání nám bylo přímo naznačeno, že pokud při deblokaci dluhu nevyužijeme firmu BMC, tak žádné vypořádání dluhu nebude. O tom jsem informoval vládu a ta cena, za niž by mělo být vypořádání provedeno, je zmíněných 17 milionů dolarů splatných do roku 2017," vysvětlil Janota.

BMC Agro-Industry nedávno média spojila s lidmi z okolí Filipa Bušiny, podnikatele a do nedávné doby také spolupracovníka středočeského hejtmana Davida Ratha. Bušina, který se znal s bývalým předsedou představenstva BMC Agro-Industry a synem nynějšího předsedy představenstva Davidem Belousem, nyní čelí obvinění ze stamiliónových podvodů. Ve firmě působil po určitou dobu i tehdy vlivný místopředseda ČSSD Karel Machovec.

Přečtěte si také:

Praha a Moskva se dohodly na splácení druhé části ruského dluhu
Společnost Falkon Capital zaplatí státu poslední splátku za koupi ruského dluhu
Dohoda o umoření ruského dluhu podepsána
Falkon zaplatil za část ruského dluhu

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme