Vláda rozhodne o zprůhlednění podmínek při poskytování spotřebitelských úvěrů

Vláda dnes projednává poslaneckou novelu zákona, která chce zprůhlednit pravidla při poskytování spotřebitelských úvěrů. Novelu předložili poslanci ČSSD. Mimo jiné v ní navrhují, aby vláda každý rok stanovovala maximální výši RPSN, čili roční procentní sazby nákladů na spotřebitelský úvěr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - mince

Peníze - mince | Foto: Comstock Images

„My chceme, aby pokud někdo uzavírá spotřebitelský úvěr, byly podmínky mezi věřitelem a dlužníkem pokud možno férové, aby v této věci nebyly zneužívány některé instituty – například právě rozhodčí doložky,“ řekl na Rádiu Česko jeden z předkladatelů, poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

„Snažíme se změnit a upravit tři oblasti – chceme, aby ČNB a ČOI měly automaticky od věřitelů informace o tom, za jakých podmínek a s jakou sazbou jsou poskytovány jednotlivé úvěry a aby o průměru byla informována veřejnost. Chceme, aby vláda stanovila maximální RPSN, tedy maximální roční sazbu nákladů pro každý rok, případně pro více let na základě vývoje na trhu. A také chceme, aby sankce bylo možné vyžadovat jen do výše půjčené částky,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách při poskytování spotřebitelských úvěrů jsme na Rádiu Česko hovořili s poslancem za ČSSD Jeronýmem Tejcem a Danielem Hůle ze společnosti Člověk v tísni.

Omezení použití rozhodčích doložek

ČSSD také v případech spotřebitelských a dalších úvěrů navrhuje omezení použití rozhodčích doložek. Ty jsou strašákem drobných spotřebitelů, kteří si často ani nevšimnou, že ve smlouvě podepisují, že případný spor už nikdy nebude řešit soud, ale rozhodci. Ty si vybírají přímo firmy a zvýhodněna je tak předem jedna strana sporu.

„My v podstatě rozhodčí doložky zakazujeme pro případ, kdy by byla smluvena ještě před vznikem sporu. Inspirujeme se francouzským modelem,“ doplnil poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Rozhodčího řízení tak bude podle něj možno využít v případech sporů jen tehdy, když se obě strany po vzniku sporu dohodnou, že o majetkových sporech mezi nimi má rozhodovat stálý rozhodčí soud. „Bude se to tedy týkat jen stálého rozhodčího soudu a nikoli těch rozhodců ad hoc, kteří většinou ani nemají vzdělání,“ dodal.

Omezení rozhodčích doložek ano, omezování sazby RPSN ne

S návrhem ČSSD v oblasti rozhodčích doložek souhlasí také Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni, který se této problematice dlouhodobě věnuje. „Velmi dobrý krok je i omezování maximálních pokut, kterými je možné zatížit dlužníka ze strany věřitele,“ dodal.

„Čeho se ale v novele velmi obávám je omezování sazby RPSN. Protože si umím představit i produkt s vyšší sazbou RPSN - třeba 400 procent, který může být velmi přínosný pro konkrétní rizikovou cílovou skupinu. Protože běžně si celá řada lidí půjčuje například na základě různých letáků úvěr na desítky tisíc procent RPSN, což si málokdo uvědomuje,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme