Vláda rozhoduje o privatizaci Telecomu

O dalších krocích v privatizaci Českého Telecomu má večer rozhodnout vláda. Radiožurnálu se podařilo získat hodnotící zprávu, kterou kabinetu posílá ministerstvo financí a prezidium Fondu národního majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Vládě je doporučeno vlastně úplně všechno, co se doporučit dalo. Předběžné nabídky poslalo celkem pět subjektů - tři strategičtí a dva finanční investoři. Komise je doporučila k dalšímu jednání všechny. Stejně tak je vládě doporučováno, aby pokračovala v jednání s možným přímým kupcem, ale aby zároveň pokračovala v souběžných přípravách nabídky na kapitálový trh - tedy aby bylo možné prodat akcie Telecomu i přes burzu.

Nejvyšší nabídku za 51procentní podíl v Telecomu nabízí konsorcium finančních investorů PPF, J&T a InWay - jejich nabídka dosahuje 71 miliard korun. Nejnižší nabídku, necelých 61 miliard, nabízí strategický investor Swisscom. Jeho nabídka je tak trochu šalamounská, protože zní na 370 korun za akcii, nebo více - to znamená, že si Swisscom nechal otevřená zadní vrátka na zvýšení nabídky.

Zajímavá je také nabídka Telefoniky. Ta je druhá nejvyšší - 69 miliard korun - a celkově ji komise hodnotí velmi příznivě.

V překládací zprávě se hodnotí hned několik hledisek - podrobně se rozebírají například finanční detaily jednotlivých nabídek, strategie jednotlivých záměrů co se bude s Telecomem dít po privatizaci a také podmínky, za kterých chtějí zájemci Telecom privatizovat.

Z těch finančních detailů například vyplývá, že konsorcium PPF, J&T a InWay hodlá speciálně kvůli privatizaci Telecomu založit novou firmu - na druhou stranu však není jasná její majetková struktura. V tomto bodě je asi nejlépe hodnocena Telefonika - o ní zpráva uvádí, že má další finanční zdroje v hotovosti a nemá žádné požadavky na financování.

Strategické plány co s Telecomem dál jsou u většiny nabídek stejné; zajímavostí je plán konsorcia PPF, J&T a InWay prodat mobilního operátora Eurotel. Většina zájemců však předpokládá, že současné vedení Telecomu zůstane na svých místech a Telecom samotný se buď integruje do struktur jednotlivých operátorů, nebo bude pokračovat ve své dosavadní činnosti.

Co se týká podmínek - všichni zájemci si před finálním rozhodnutím chtějí udělat tak zvané due dilligence - tedy podrobnou kontrolu firmy co se týká jejího hospodaření a závazků do budoucna. Tím chtějí získat přehled o stavu Telecomu pro budoucí plány.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme