Vláda s rozpočtem na druhý pokus uspěla

Poslanecká sněmovna dnes podle očekávání schválila v prvním čtení přepracovaný vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem 46,2 miliardy korun, příjmy 690,4 miliardy a výdaji 736,6 miliardy korun. O přijetí základního rozpočtového rámce rozhodly hlasy poslanců ČSSD a ODS. Proti byli všichni zákonodárci čtyřkoalice, komunisté nehlasovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ze sněmovny

ze sněmovny | Foto: Michal Krumphanzl

Při obhajobě návrhu před zákonodárci ministr financí Jiří Rusnok prohlásil, že přepracovaná verze splňuje všechny předchozí požadavky sněmovny. Zopakoval, že po promítnutí všech změn došlo ke snížení celkového deficitu o šest miliard korun z původních 52,2 miliard v první verzi na 46,2 miliard v druhé verzi. "Deficit v užším pojetí, to znamená bez kapitoly operace státních finančních aktiv, je zachován ve výši 10 miliard korun. Celkové výdaje včetně transferu, který probíhá ve vztahu ke krajům, byly sníženy o více než 16 miliard korun", řekl ve sněmovně ministr Rusnok.

Změny, které vláda učinila oproti první verzi, pokládá lidovecký poslanec Miroslav Kalousek pouze za kosmetické. "To jediné, co na tom bylo zajímavé, bylo sledovat, jakými rituálními tanci a jakou účetní ekvilibristikou vyvoláme dojem, že rozpočet je snad nějakým zásadním způsobem upravován a že dochází k jeho zlepšování nebo snad dokonce k tlaku na snižování zadlužení země".

Poslanci čtyřkoalice obviňují ODS a ČSSD, že měly předem vše domluveno a že tedy jde o rozpočet jejich "velké koalice". To ale předseda sněmovny a ODS Václav Klaus zásadně odmítá. "Není to v žádném případě náš rozpočet, my jsme si ho nevymysleli". Zákonodárci ODS se podle něj jen pokusili prosadit některé racionální změny oproti původní vládní verzi. "Já myslím, že došlo ke změně, která asi v daném kontextu byla možná. Já prostě mám 63 hlasů v této sněmovně, víc nemám, abych mohl ovlivnit".

Vláda v návrhu rozpočtu akceptovala všech sedm podmínek, které jí poslanci pro přípravu jeho nové verze dali. Podle Svatomíra Recmana ale komunisté souhlasili jen se čtyřmi požadavky sněmovny. "Zreálnění příjmů státního rozpočtu a změn jejich struktury, revize očekávané ztráty konsolidační agentury, zvýšení vlastních příjmů krajů a toto zvýšení promítnout do příjmů a výdajů státního rozpočtu. Poslední položkou, kterou podporujeme, byl akcent na zvýšení rozpočtu vysokých škol".

O jednotlivých kapitolách rozpočtu teď budou jednat sněmovní výbory. Ve druhém čtení budou poslanci licitovat o to, kam přesně státní peníze půjdou.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme