Vláda schválila daňové a sociální reformy

Snížení daní z příjmů fyzických osob na 15 procent, omezení různých podpor a dávek nebo snížení porodného. To jsou jen některé body daňových a sociálních reforem, které chce podle dostupných informací zavést kabinet Mirka Topolánka. Reformy mají zastavit zadlužování naší země. Na mimořádném zasedání je večer jednomyslně schválila vláda. Detaily o chystaných změnách ale zveřejní až v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády

Úřad vlády | Foto: Marián Vojtek

Cílem vládní reformy daní a sociálního systému je snížit zadlužování země a deficit veřejných financí. Jak Radiožurnálu ještě před večerním zasedáním vlády řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, návrh reformy už probraly expertní týmy.

"Ten materiál byl předjednáván několikrát na poradě ekonomických ministrů, těch změn je tam celá řada, ať už na straně výdajové nebo příjmové, v daňové oblasti, v sociálních dávkách. Je to několik desítek opatření a ten základní směr byl už dán poradami ekonomických ministrů."

Kromě snížení deficitu veřejných financí chce vláda provázat daňový systém se sociálním, vysvětlil už před časem ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas s tím, že cílem je: "Zbrzdit obrovskou extenzi sociálních výdajů, která se spustila především v závěru loňského volebního období, a všechny tyto věci prostě jsou vzájemně propojeny."

Podle neoficiálních informací by hlavní změnou měla být jednotná daň z příjmu 15 procent. To, jak to pocítí daňoví poplatníci, bude záležet na podobě odečitatelných položek. Proto prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl nesouhlasí s tvrzením kritiků, že reforma prospěje jen některým příjmovým skupinám.

"Nedomnívám se, že tato reforma pomůže bohatým. Výsledkem skutečně může být to, že si pomůže každý občan v této zemi. A podle mne není cílem obrat jednu sociální skupinu na úkor druhé. Podle mne je cílem nastavit jednoduchý, srozumitelný systém, který omezí daňové úniky, který povede k větší solidaritě občana se státem i v daňové oblasti. A kdy lidé také budou moci kontrolovat, kam ty daně jdou," myslí si Míl.

Součástí reformy by měl být také růst nižší DPH z 5 na 9 procent a postupná změna firemních daní na 19 procent.

Podle koalice by měli lidé na reformě vydělat. Opoziční politici to ale odmítají a tvrdí, že je to reforma, která prospěje jen bohatým a naopak většinu lidí poškodí. I přesto se dá ale očekávat, že alespoň na některých bodech by se například sociální demokraté mohli s vládou domluvit.

Jak budou přesně reformy vypadat, to se dozvíme v úterý. Potom budou putovat do sněmovny, kde by je mohli poslanci začít projednávat podle odhadu premiéra Mirka Topolánka v červnu. Při nástupu do úřadu právě úspěch těchto reforem ministři spojovali i s osudem celé vlády.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme