Vláda schválila konvergenční program na snížení deficitu veřejných financí

Vláda schválila aktualizovaný konvergenční program, který je základním dokumentem pro přijetí eura a ukazuje rozpočtovou strategii vlády. Česká republika tím potvrzuje snahu snížit deficit veřejných financí v roce 2014 na 1,9 procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

„Letošní rok nemá precedens, protože vždy byl konvergenční program zasílán až poté, co vláda i parlament schválily příslušné hodnoty. Ale na základě nového ekonomického řízení členské státy neposílají Evropské unii tyto hodnoty ex post, ale ex ante. Samozřejmě to nemá žádný dopad na suverenitu schvalování národních vlád či parlamentů,“ sdělil po jednání kabinetu ministr financí Miroslav Kalousek.

Konvergenční program také popisuje plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Aktualizaci předcházel loni schválený harmonogram, pomocí něhož chce Evropská unie prohloubit a posílit rozpočtový dohled a koordinaci rozpočtových a strukturálních politik v EU.

Lucie Husárová 1, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme