Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun

Kabinet Petra Nečase (ODS) schválil nový rozpočet na příští rok. Stát má stále hospodařit se schodkem 100 miliard korun, oproti původní verzi ale budou výdaje i příjmy o čtyři miliardy nižší. Může za to horší prognóza růstu. Rozpočet teď míří do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek se připravuje na zasedání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek se připravuje na zasedání vlády | Zdroj: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ocenil, že se podařilo udržet deficit na původní plánované výši.

"Já si nesmírně vážím toho, že celá vláda a všechny tři zúčastněné politické síly jsou a byly přesvědčeny, že rok 2013 je rokem, kdy je deficit nezbytné bezpečně stlačit pod tři procenta,“ uvedl Kalousek po jednání vlády.

Dnes schválený návrh je v pořadí už třetím, který ministerstvo financí kabinetu předložilo. Původní rozpočet Kalousek stáhl, protože nebylo jisté, jestli poslanci schválí daňový balíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání vlády sledovala reportérka Martina Spěváčková

Resort proto sestavil nový návrh, který byl nižší o 41 miliard korun, a obsahoval tedy mnohem drastičtější škrty.

Změny v daních nakonec sněmovnou prošly, původní rozpočet přesto není použitelný. Mezitím se totiž objevila předpověď dalšího vývoje české ekonomiky, z níž vyplynulo, že rozpočtové příjmy budou příští rok nižší - klesne jak výběr daní, tak odvody na sociální zabezpečení.

O dvě miliardy ministerstvo posiluje rozpočet z příjmů Lesů České republiky, což je státní podnik, který má vysoké rezervy. Kromě toho se teď daří prodávat státní dluhopisy s nízkým úrokem, díky tomu se v příštím roce ušetří dvě miliardy z takzvané dluhové služby.

Zbytek, rovněž asi dvě miliardy, se musí ušetřit na provozních prostředcích. Méně peněž dostane ministerstvo práce a sociálních věcí a stát také v příštím roce pošle méně na platy a odměny svých zaměstnanců.

Podle opozice chybí prorůstová opatření

Doprava, věda a výzkum nebo školství se škrtům vyhnou. Ministerstvo označuje rozpočet za mírně prorůstový, to znamená, že pamatuje i na to, aby se ekonomika vzpamatovala a z daní přinášela do rozpočtu víc peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schválený návrh rozpočtu okomentoval na Rádiu Česko ekonom Petr Dufek

Vláda má předložit rozpočet ke schvalování sněmovně do 23. listopadu, poslanci by se jím měli zabývat v prvním čtení příští středu. Pro ČSSD je už teď nepřijatelný, podle místopředseda strany Zdeňka Škromacha k růstu ekonomiky nepřispěje.

„Na stránce výdajové šetří hlavně na potřebných lidech, to jsou lidé se zdravotním postižením, důchodci, rodiny s dětmi. Zároveň nepřináší žádná opatření pro zajištění zaměstnanosti a ani pro růst ekonomiky, která se bohužel opět propadá,“ míní Škromach.

S tím částečně souhlasí i ekonom ČSOB Petr Dufek. „Otázkou je, zda by nestálo za to přesměrovat některé výdaje právě do prorůstových opatření a do některých investic. Mám obavy, že když se škrtá, tak většinou to první, co lze nejsnázeji škrtnout, jsou právě investice,“ podotkl.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme