Vláda schválila návrh rozpočtu pro příští rok. Počítá se schodkem 50 miliard

Vláda schválila návrh ministerstva financí na rozpočet pro příští rok se schodkem 50 miliard korun a střednědobý výhled pro rozpočty let 2019 a 2020. Na Twitteru o tom informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před zasedáním uvedl, že ve střednědobém rámci půjde hlavně o plány na posílení rozpočtu armády.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Hlavní problém máme v oblasti výdajů na obranu, byl bych rád, abychom se dostali k tomu, že výdaje ve výhledu pro rok 2020 budou 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Tak jak byl zatím výhled předložen, to tomu neodpovídá," řekl před jednáním.

Na tom, že by v příštím roce neměl být překročen navrhovaných schodek 50 miliard, se před jednáním ministrů ve Strakově akademii shodli lídři koalice. Ministerstva ale vznášejí další požadavky v desítkách miliard. Sobotka počítá s tím, že přes prázdniny se podaří jejich nároky redukovat.

Boj o miliardy z rozpočtu začal. Návrh ministerstva financí kritizují ministři ze všech stran

Číst článek

„Očekávám, že ministerstva řeknou, kde je problém, zatím míra porozumění mezi resorty a ministerstvem financí velká není," uvedl s tím, že k návrhu se vláda vrátí na konci srpna.

Sobotka chce v rozpočtu v příštím roce posílit financování vysokých škol, prioritou má být také financování sociálních služeb, zdravotnictví, dopravní infrastruktury a spolufinancování evropských projektů.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun. Požadavky ministerstev podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) přesahují plánovaný schodek o 97 miliard korun. Uvedl, že návrh předběžných příjmů rozpočtu na příští rok bez peněz z EU je proti letošku vyšší o 69 miliard, předběžné výdaje jsou meziročně o 59,6 miliardy vyšší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme