Vláda schválila plán zavedení eura, konkrétní termín nestanovila

Vláda schválila Národní plán zavedení eura v Česku, který ale zatím nestanovuje termín přijetí společné měny. Dokument obsahuje plán jednotlivých kroků, které je nezbytné pro bezproblémové a úspěšné zavedení eura v České republice udělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O termínu ale premiér Mirek Topolánek hovořit nechce. S vyhlášením data je podle něj třeba počkat až po schválení reformy veřejných financí.

"Potom teprve je základní předpoklad naplnění konvergenčních kritérií a potom teprve můžeme udělat nějaký výhled, řekl bych na několik let dopředu z hlediska akceptace eura. Bez přijetí reforem je ta diskuse bezpředmětná," vyjádřil se Topolánek.

Ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česko přijalo euro v roce 2012. Nejdříve ale musí snížit schodek veřejných financí. Proto současná vláda připravila balík reforem, které by měly veřejné finance ozdravit. Sněmovna by o nich měla začít jednat v červnu.

Pavel Otto, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme