Vláda schválila prodej části ČSA společnosti Korean Air

Vláda schválila prodej podílu v Českých aeroliniích. Celkem 44 procent akcií získá společnost Korean Air Lines. Zaplatí za ně 67 a půl milionu korun. Korean Air nakonec byly jediným zájemcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korean Air by měly získat 44procentní podíl  v ČSA  za  67,5 milionu Kč

Korean Air by měly získat 44procentní podíl v ČSA za 67,5 milionu Kč | Zdroj: ČTK

Smlouvu s korejským dopravcem má kabinet podepsat 9. dubna. Hodnota celých Českých aerolinií je podle posledního odhadu 148 milionů korun.

Nabídku vládě ke schválení doporučil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten už předem upozorňoval, že cena není rozhodující. Asijská společnost, která provozuje 140 letadel a zaměstnává šest tisíc pilotů, podle něj hlavně otevře pražské Letiště Václava Havla světu a pomůže i samotným ČSA.Stát podle něj nebude mít z prodeje 44 procent akcií žádný příjem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek vidí v prodeji části ČSA Korean Air velký potenciál pro pražské letiště

„ČSA jsou dceřinou společností aeroholdingu, tedy těch 68 milionů za akcie ČSA bude příjmem aeroholdingu. Ale to není vůbec podstatné. Podstatný je strategický záměr Korean Air Lines, který garantuje budoucnost a rozvoj Českých aerolinií i jejich zaměstnanost, a především garantuje velkou perspektivu a rozvoj Letiště Václava Havla,“ prohlásil po jednání vlády Kalousek.

Za významnou perspektivu pro rozvoj českých aerolinek i letiště považuje vstup strategického partnera v podobě Korean Air také generální ředitel Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák. Hlavní růst totiž letecká doprava v současné době zaznamenává právě na asijském kontinentu. Od podpisu slmouvy si český dopravce slibuje mimo jiné úsporu nákladů.

Úspory i nové destinace

„Využití synergií v oblasti společné koncentrace nákupů nejenom techniky, zboží, ale i služeb. Korean Air je celosvětový hráč, to znamená určitě předjednání kontraktů, které dnes ČSA mají na různých letištích, bude významným příspěvkem do úspory nákladů,“ řekl Dvořák ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, co vstup Korean Air přinese ČSA i cestujícím, jsme se ptali Miroslava Dvořáka, generálního ředitele Českého aeroholdingu

Českým cestujícím to pak podle něj přinese výrazné rozšíření nabídky destinací v oblasti jihovýchodní Asie.

„Samozřejmě celá řada destinací, která dneska je operována společností Korean Air, bude ‚navěšena‘ na síť Českých aerolinií, budeme zde takzvaně sdílet kódy. Tím pádem nabídneme našim cestujícím daleko atraktivnější portfolio destinací,“ konstatoval Dvořák, podle nějž se zákazníci můžou těšit i na kvalitnější služby.

„Společnost Korean Air je dlouhodobě v první pětici nejlépe hodnocených společností, co se týče komfortu cestujících, pravidelně vyhrávají ankety o nejlepší obchodní třídu. Obecně 9 z 10 společností, které se drží na špičce nejlepších aerolinií, pochází z Asie,“ dodal šéf Českého aeroholdingu.

Podobně chystanou transakci hodnotí analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík:

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej části ČSA korejským aerolinkám komentoval ve vysílání Radiožurnálu analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

„ČSA našly v Korean Air strategického partnera, který může významně posílit využití letadel, která ČSA momentálně provozují. Očekává se, že Korean Air a ČSA sladí letové řády a zrychlí a zefektivní přepravu cestujících.“

Společnosti podle něj na některých linkách zřejmě sníží počet přestupů, a celková doba přepravy by se tak měla o něco zkrátit. To ale neznamená, že ceny letenek u ČSA klesnou. Ty ovlivňují jiné faktory, jedním z hlavních je cena ropy.

„Českým aeroliniím by podle mě tato transakce měla pomoci také ve finančních výsledcích, a měly by tak posílit svoji pozici na trhu,“ doplnil Menčík.

České aerolinie patří mezi nejstarší letecké společnosti v Evropě. Služby poskytují již od roku 1923. ČSA jsou členem mezinárodní aliance deseti leteckých společností – Sky Team.

mta, Martina Spěváčková, Veronika Neprašová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme