Vláda schválila prodej Škody Holding

Státní podíl v plzeňském holdingu Škoda získá americká investiční skupina Appian Machinery AG. Vláda rozhodla je jí 48 akcií prodá za 350 milionů korun. Jak dodává Aleš Heřmánek, zbývající podíl drží konkursní správce Škodovky a s ním budou Američané teprve jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslový podnik

průmyslový podnik | Foto: Jan Rosenauer

Na prodej Škody Plzeň tlačili jak odboráři, tak management firmy. Škoda má totiž splatit v březnu téměř dvě miliardy korun, které si před dvěma lety půjčila na restrukturalizaci. Pokud by vláda rozhodla později, hrozil by podniku konkurz, protože celou transakci ještě musí posoudit Antimonopolní úřad, a ten na to má ze zákona až tři měsíce. Ministr financí Bohuslav Sobotka věří, že se Appian Machinery AG podaří plzeňskou firmu stabilizovat, a to vedle nabízené ceny finací rozhodlo.

Podle mluvčí Ministerstva financí Evy Novákové nový majitel převezme Škodu i dluhem. "Nabyvatelem se na základě výběrového řízení stala společnost Appian za celkovou kupní cenu 350 miliónů korun. K uskutečnění prodeje je nutné nezamítavé stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z hlediska veřejné podpory a zároveň bude tento úřad posuzovat tuto nabídku z hlediska zákona o ochraně hospodářské soutěže. Prodej by se měl uskutečnit do 31. března příštího roku."

Na prodej zbývajících více než 50 % akcií nebude mít vláda vliv.

Kabinet také rohodl, že Česká konsolidační agentura převezme od Českých drah závazky 490 miliónů z celkových 944 miliónů korun, které podnik dluží železničním opravnám. Ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský tak jen částečně uspěl s původním návrhem kvůli kritické situaci opraven kabinetu převést na agenturu celý dluh.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme