Vláda schválila víc peněz na ekologické škody v Třinci

Až 843 milionů korun by mohlo jít na odstranění starých ekologických zátěží, které vznikly před privatizací společnosti Třinecké železárny. Souhlasila s tím dnes vláda. Současná výše garance by se tak navýšila o 330 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocelárna

ocelárna | Foto: Mittal Steel Ostrava

Třinecké železárny s pomocí dotace vyčistí například kontaminované prostředí, šrotiště, opravnu lokomotiv nebo zlikvidují uhelnou věž na koksovně a koksové rampy.

Podle vicepremiéra Jiřího Čunka by navýšení prostředků nemělo mít vliv na státní rozpočet. Na staré ekologické zátěže totiž putují peníze z privatizací, které jsou na zvláštních účtech mimo rozpočet.

"V Třineckých železárnách, kde odstraňuje stará ekologická zátěž, došlo k tomu, že kontaminace půdy je většího rozsahu, než se předpokládalo, takže se navrhuje, aby z 514 milionů ekologických škod se navýšilo na 843 milionů," uvedl Čunek.

Podle sociálního demokrata Milana Urbana nicméně odstraňování starých ekologických zátěží trvá dlouho. "Problém vznikl v 90. letech, kdy vláda rozhodla, že firmy, které se dostanou do rukou nových vlastníků, dostanou od státu částky, které budou sloužit na staré ekologické zátěže. Protože stát neměl a nemá dostatek prostředků, tak se to protahuje. Já si myslím, že se tam určitě dá ušetřit, a to tím, že je důležité stanovit ekologická minima, to znamená na jakou čistotu se má dané území vyčistit," řekl Urban.

Vláda již před týdnem schválila navýšení garancí na odstranění starých ekologických škod v areálu společnosti Paramo o téměř 966 milionů korun. Důvodem byl rovněž větší rozsah znečištění, než se původně očekávalo. Navíc větší investice má také zabránit znečištění podzemních vod v blízkosti Labe a minerálních vod v Poděbradech.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme