Vláda schválila výdajové rámce, schodek rozpočtu nepřesáhne 170 miliard

Ministři dnes schválili výdajové rámce státu až do roku 2012. Schodek státního rozpočtu na příští rok má být 166 miliard. Zvýšil se o dvě miliardy kvůli dalším penězům na regionální školství. Vláda dnes také odmítla požadavek ministra dopravy na navýšení peněz do budování silnic a dálnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Foto: Rádio Praha

"Oproti tomu poslednímu jednání v podstatě zhoršujeme deficit o jednu miliardu na 166 miliard korun. A to v souvislosti s posílením prostředků pro regionální školství," uvedl ministr financí Eduard Janota s tím, že to má určitou vazbu na neobsazená místa. "V tom směru, že musím konstatovat určitou nepřehlednost vůbec ve financování této sféry. A s tím pak souvisejí i úkoly pro ministryni školství, aby transparentně vyjasnila jak toky peněz, tak počty pracovníků," dodal ministr.

Kabinet dnes nepřijal požadavek ministra dopravy na navýšení peněz do budování silnic a dálnic. Ministr financí Eduard Janota potvrdil, že šéf resortu dopravy Gustáv Slámečka dostal od vlády jasné úkoly: "Že není možné další zahajování nových staveb, že není možné zahajovat ani ty stavby, které jsou už vysoutěžené, protože nemá finanční zdroje."

Ostravská dálnice D47 je ale podle Janoty "financovatelná". "A je možné na ní spustit provoz do konce roku 2010, protože tam využíváme zdrojů takzvaného dluhopisového programu," vysvětlil Janota.

Výdajové rámce bude vláda ještě jednou posuzovat na konci července, kdy ministerstvo financí zveřejní novou makroekonomickou prognózu. V září pak kabinet předloží konečný materiál sněmovně.

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme