Vláda schválila záruky za úvěry na nájemní byty

Zasedání ministrů české vlády schválilo návrh ministerstva pro místní rozvoj na poskytování záruk za úvěry při výstavbě nájemních bytů. V příštím roce má objem záruk dosáhnout jedné miliardy korun. Na zbytek roku letošního počítá ministerstvo s ručením za úvěry ve výši 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

Ministerstvo pro místní rozvoj chce dosáhnout oživení bytové výstavby v současné době, kdy banky ztížily stavitelům přístup k úvěrům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel státního Fondu rozvoje bydlení Jan Wagner ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes o zárukách za úvěry při výstavbě nájemních bytů

Ředitel státního Fondu rozvoje bydlení Jan Wagner zdůraznil, že záruky jdou až do sedmdesáti procent úvěrů. Ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes poukázal ještě na to, že do schválení Evropskou komisí bude podpora poskytována v rámci takzvaného pravidla de minimis. Žadatelé mohou čerpat z veřejných peněz maximálně 200 tisíc eur (v přepočtu asi pět milionů korun) na tři roky.

Jan Wagner přivítal záruky za úvěry jako nový nástroj, který umožní větší rozvoj bytové výstavby. Podle něj bude zajímavý asi víc pro města a obce, než pro jednotlivce. Stát sice bude muset platit na tyto záruky (v případech, kdy dlužník přestane splácet), ale bude pak zpětně žádat po dlužníkovi řádné plnění.

David Šťáhlavský, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme