Vláda schválila zásady třetí fáze důchodové reformy

Část peněz na důchodové pojištění bychom si v budoucnu mohli převést do soukromých fondů. Obrysy třetí etapy důchodové reformy, která s touto možností počítá, schválila vláda. Návrh by ministři měli na stůl dostat nejpozději v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cedule na budově Úřad vlády

cedule na budově Úřad vlády | Foto: Marián Vojtek

Lidé by si nově mohli ze současných dvaceti osmi procent příjmu, odvedených na důchodové pojištění, odvádět čtyři procenta do soukromých finančních institucí. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by si v takovém případě ze svých peněz poměrnou část připláceli:

"Ty důvody základní jsou dva. Za prvé je to zpětnovazební prvek, který má vést toho zaměstnance, aby zvažoval, zda k tomuto kroku sáhne nebo ne. Tím druhým důvodem je, že v celkovém globálním důchodovém systému tvořeném všemi třemi pilíři vlastně přibude příjmových zdrojů."

Jak dále ministr Nečas zdůraznil, tento způsob spoření na penzi by byl dobrovolný: "Návrh, který jsme předložili, je založen na dobrovolné možnosti vyvedení. To znamená, že v žádném případě ne na povinnosti fondového systému."

Sociální demokracie s navrženou třetí fází důchodové reformy nesouhlasí. Místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka ji kritizuje s ohledem na současnou krizi:

"My jsme proti, aby se vyměnila jistota průběžného financování důchodů za nejistotu soukromého financování penzí. Myslíme si, že zejména v době finanční krize a v době, kdy všichni vidíme, jak obrovské dopady má tato krize na finanční a kapitálové trhy, je ze strany vlády velmi cynické a neprozíravé navrhovat privatizaci části průběžného důchodového systému."

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme