Vláda schválila zvýšení sazby DPH

Lidé zřejmě zaplatí víc za potraviny, léky nebo městskou hromadnou dopravu. Vláda totiž odsouhlasila zvýšení snížené sazby DPH. Ta bude od příštího roku místo deseti čtrnáct procent. Od roku 2013 pak dojde ke sjednocení obou sazeb a bude platit jednotná taxa ve výši 17, 5 procenta. Vláda chce tímto krokem částečně financovat důchodovou reformu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda ČR

Vláda ČR | Foto: Tomáš Adamec

Novelu teď projedná parlament. Sociální demokraté ji ale nepodpoří. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky navrhované změny poškodí především lidi s nízkými příjmy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládou schálenou jednotnou sazbu DPH na Rádiu Česko kritizoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Je to rozhodnutí ‚Jánošík naruby‘. Zase se bere středně a nízkopříjmovým skupinám proto, aby si lidé s nejvyššími příjmy mohli převést část prostředků na soukromé penzijní spoření. Toto rozhodnutí vlády je chybné a nespravedlivé. Sociální demokracie ho rozhodně ani na půdě poslanecké sněmovny, ani na půdě senátu nepodpoří. A v případě volebního úspěchu budeme usilovat o to, aby se v naší zemi opět objevila snížená sazba daně z přidané hodnoty.“

„Určitě není pro ekonomiku dobře, když se sazbami hýbe po několika letech. Určitě by bylo dobré, kdyby byly stabilní,“ uvádí ekonom Pavel Kohout, který by ale byl pro výjimky, například u knih:

„Je to doklad toho, jak tato vláda přistupuje ke znalostní ekonomice a vzdělanosti tohoto národa.“

„Když se podíváte na všechny země Evropské unie, žádná z nich, kromě Dánska, nemá jen jednu sazbu DPH. A i Dánsko má léky a jiné položky zdaněny nula procenty. Vláda tady tedy zavádí zcela unikátní systém, který nemá v evropské unii obdoby. A zavádí ho proto, aby profinancovala důchodovou reformu, kterou ve skutečnosti nikdo nechce, jak se ukázalo na stanoviscích odborů, expertů i důchodových fondů. Všichni pokládají vládní důchodovou reformu za nedokonalou a nic neřešící,“ říká Sobotka.

Kabinet premiéra Petra Nečase se na sjednocení sazby DPH shodl jednomyslně. Znamená to, že od příštího roku by se současná desetiprocentní snížená sazba měla zvýšit na 14 procent. Základní sazba zůstane 20 procent.

Od roku 2013 pak bude jednotná sazba 17, 5 procenta. Položky, které jsou nyní ve snížené sazbě zdraží, ostatní věci zase zlevní. Takto získané peníze podle něj poputují přímo na důchodový účet. Do státního rozpočtu by změna měla přinést od příštího roku víc než 21 miliard a o rok později 22 miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvýšení a sjednocení sazby DPH mluvili na Radiožurnálu ekonom Libor Dušek z akademického pracoviště CERGE-EI a předseda odborového svazu KOVO Josef Středula

„Smyslem této změny je získat zdroje pro zvláštní účet rezervy na důchodovou reformu. Je také potřeba upravit koeficienty tak, aby veškeré inkaso z této zvýšené daně šlo pouze na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu. Nikoliv na jiné účely. Neboť krajské a obecní rozpočty se na důchodové reformě nepodílí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda se nedohodla na žádných výjimkách. V této souvislosti se mluvilo třeba o knihách, časopisech, lécích nebo základních potravinách.

Tento krok pak chce vláda kompenzovat vyšší slevou na dani, hlavně u rodin s dětmi a valorizací důchodů pro penzisty. „Předpokládám dopad na čtyřčlennou rodinu podle struktury spotřeby mezi 300 až 500 korunami měsíčně,“ vysvětluje Kalousek.

‚Jedna noha v pořádku, druhá pošramocená‘

„Srovnávání sazeb DPH je určitě správnou politikou, ke které se většina zemí světa, kromě Evropské unie, už dávno odhodlala. Značně se tím zjednodušuje výběr daní a odstraňují se některé těžko zdůvodnitelné dotace některých komodit. Druhou otázkou ale je, jestli je nastavená výše adekvátní a zda to má být nastaveno postupně,“ říká ekonom Libor Dušek z akademického pracoviště CERGE-EI podle kterého by měla být zavedena jednotná sazba hned.

„My si myslíme, že je to ze strany vlády naprosto nesmyslný krok. Navíc to nejde oddělit od dalších reformních kroků, které vláda připravuje. Na našich internetových stránkách jsme zveřejnili naší analýzu, která jednoznačně říká, že dojde k dalšímu deficitu ve výši 33 až 35 miliard korun. Tato akce, kterou vláda provádí, je absolutně odtržena od situace ve veřejných financích. Dopadne to na celou škálu obyvatel,“ uvádí předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

„Až naběhnou změny do konečného stavu, zhorší se životní úroveň domácností ne důchodců o 0,8 procenta. Tedy asi 200 korun měsíčně. O něco málo hůře to dopadne na ty nejchudší, asi 1,4 procenta a podstatně méně na ty nejbohatší, asi 0,5 procenta. Nezdá se to dramatické. Horší je krátkodobý dopad, kdy například pro nejchudší domácnosti ve druhém roce po zavedení, kdy ještě bude platit dvacetiprocentní sazba, to znamená 400 až 500 korun měsíčně, což už pro tyto domácnosti může být citelné,“ pokračuje Dušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech sjednocení DPH mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu ekonom Pavel Kohout

„Tato země má deficit a tudíž je logické, že nějakým způsobem se daně zvýší. Velkým problémem této země je, že poměrně málo zdaňuje spotřebu a naopak neúměrně zdaňuje lidskou práci. Odvody na zdravotní a sociální pojištění jsou extrémní. Pokud máme zvyšovat daně, tak zdrojem, který je nejblíže při ruce, je DPH. To je dílčí krok správným směrem. Pak bohužel následují dílčí kroky špatným směrem. Příliš málo jsou zdaňováni ti nejbohatší, jen 15 procenty a až příliš lehce jsou zdaňováni podnikatelé, kteří mají být reformou úplně vyvedeni ze sociálního systému. Což je razantní zásah, jehož důsledky budou zřejmě negativní a budou mít i fiskální náklady,“ vysvětluje ekonom a dodává:

„Řada ekonomů, včetně nás, nebo NERVU, doporučovala nejen sjednotit a zvyšovat DPH, ale zároveň snižovat sazby sociálního pojištění a snižovat zdanění práce, a to se v těchto daňových návrzích vůbec neděje. Jsou to návrhy, které mají jednu nohu v pořádku, ale druhá je značně pošramocená.“

Martin Dorazín, Ondřej Černý, Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, Martina Spěváčková, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme