Vláda se chystá podpořit české exportéry

Otevíráme nové trhy, ohlásili dnes společně premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Představili strategii podpory exportérů v následujících letech, exportní cíle a trhy, na které se chce Česká republika zaměřit. Mohla by se tím zlepšit bilance zahraničního obchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (vlevo) a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba představili strategii podpory exportérů v následujících letech, exportní cíle a trhy, na které se chce ČR zaměřit.

Premiér Petr Nečas (vlevo) a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba představili strategii podpory exportérů v následujících letech, exportní cíle a trhy, na které se chce ČR zaměřit. | Zdroj: ČTK

Zahraniční obchod v listopadu skončil s přebytkem na úrovni 11,8 miliardy korun. Jenže tento výsledek je o více než dvě a půl miliardy horší, než v krizí poznamenaném listopadu roku 2009. Důvodem je růst dovozu meziročně o 24 procent, pod který se podepsala zejména minerální paliva. Čísla za prosinec zveřejní statistický úřad zítra.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance se domnívá, že obchodní bilance České republiky skončila v prosinci přebytkem 8,5 miliardy korun. Tržní konsenzus agentury Bloomberg počítá s růstem o 4,1 miliardy korun. Analytici Komerční banky odhadují růst o šest miliard a analytici ČSOB očekávají přebytek okolo pěti miliard korun.

Premiér Petr Nečas zdůraznil šest priorit vládní podpory pro české exportéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Václava Pěšičky o podpoře českého exportu ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

„Chceme udržet tempo našeho vývozu, který je motorem naší ekonomiky a pomáhá vytvářet nová pracovní místa. Priorita číslo dvě: chceme snížit naši exportní závislost na zemích Evropské unie a navýšit podíl vývozu do neevropských teritorií,“ uvedl Petr Nečas.

K dalším prioritám podle jeho slov patří vytvoření podmínek umožňujících trvalý růst počtu českých firem, o jejichž produkty je v zahraničí zájem, pomoc českým podnikům uspět na rozvíjejících se trzích, nabídka a zjednodušení kvalitních proexportních služeb státu pro firmy a zjednodušení vývozních procedur a poskytnutí konkurenceschopného financování a pojišťování vývozu.

„My jsme společně s českými exportéry vytipovali 12 prioritních a 28 zájmových zemí. Mezi nimi – ať už je to Čína, Brazílie, Indie, Irák, Kazachstán, Rusko a země Společenství nezávislých států – země, kde ekonomické ukazatele dávají jasnou indicii toho, že tyto země jsou ve fázi ekonomického rozvoje a pro české exportéry velmi atraktivní,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce také zvýšit počet obchodních misí z nynějších 37 na 70 a vysílat na ně lidi, kteří mají zkušenosti v obchodu.

„Nám jde o to, v podstatě vytvořit systém, kdy zvenku z těch zemí budou velmi rychle proudit informace, které čeští exportéři potřebují a tady v České republice bude fungovat jasný integrovaný systém, kdy každý exportér bude vědět, kam se obrátit, dostane velmi rychle a standardně zpracovanou podporu ať už od České exportní banky nebo EGAPu, aby mohl daný obchod realizovat,“ sdělil Martin Kuba.

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund se strategií premiéra a ministra průmyslu souhlasí, nicméně se nedomnívá, že věci se uskuteční tak rychle, a že všichni obchodníci budou mít na výše uvedených teritoriích úspěch, který považuje za velice nejistý. Za důležitou strategii považuje neztrácet své pozice v západní Evropě.

„Nesmíme o západní Evropu přijít, to by byla vážná chyba,“ zdůraznil Jiří Grund.

Vladimír Kroc, Václav Pešička, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme