Vláda se dohodla s obcemi na spolupráci při řešení dopadů hospodářské krize

Vláda bude řešit dopady hospodářské krize se Svazem měst a obcí. Obě strany se dnes domluvily na společném memorandu, které je postavené především na ekonomických bodech. Kabinet také slíbil dorovnat propad v rozpočtovém určení daní pro obce kolem pěti tisíc obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

Na dorovnání propadu v rozpočtovém určení daní obcím kolem pěti tisíc obyvatel jsou v návrhu rozpočtu připraveny dvě miliardy korun. Další dvě miliardy jsou v rezervě na případné další dofinancování. "Vnímám to jako velmi dobrou snahu k tomu, aby obce jako takové nedoplácely na služby, které vykonávají pro stát," uvedl předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák.

Podle premiéra Jana Fischera je ve spolupráci s obcemi také nutné zajistit dostatečné čerpání peněz z evropských fondů. "Nelze dopustit to, aby ochablo tempo nebo způsob, jak se společnost dostává k těm mimorozpočtovým, to znamená evropským penězům. Vláda se tím bude ještě v období svého mandátu systematicky zabývat. A tady je samozřejmě spolupráce se svazem měst a obcí i s asociací krajů nesmírně významná, nesmírně důležitá," uvedl Fischer.

Podle ministerstva financí krize připraví letos obce o 20 miliard korun. Rozpočtovým určením daní jako tématem se bude zabývat až nová vláda. Memorandum aké zmiňuje bezúplatné převádění státního majetku obcím a restituce církevního majetku. Fischerův kabinet chce s obcemi spolupracovat také v boji s extremismem.

Přečtěte si také:
Zástupci měst a obcí budou s vládou řešit dopad protikrizových opatření
Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta
Počet nezaměstnaných v Česku ještě poroste
EU: Hospodářská krize stále nekončí
Důvěra v domácí ekonomiku i přes krizi roste

Václava Vařeková, Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme