Vláda sníží příspěvek na obnovitelné zdroje, elektřina bude dražší

Odběratelé zaplatí příští rok víc peněz za elektřinu. Budou totiž muset nahradit část příspěvku na proud z obnovitelných zdrojů, kterou zatím dotoval státní rozpočet. Vláda dnes rozhodla, že roční podpora obnovitelných zdrojů se zvýší o 7 miliard korun, ale zároveň stát sníží svůj příspěvek o dvě miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zatímco podpora vykupované elektřiny z obnovitelných zdrojů vzroste příští rok celkem na 43 miliardy korun, stát sníží svůj příspěvek na 9 miliard a 700 milionů korun.

Teď lidé platí v ceně elektřiny za obnovitelné zdroje 419 korun na každou spotřebovanou megawatthodinu. Se sníženou státní podporou by tato částka mohl vzrůst na zhruba 590 korun v jedné megawatthodině.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražení energie mluvil Jakub Vít ze Svazu průmyslu a dopravy a Jaroslav Jakubes z konzultační společnosti ENA.

Podle předběžných odhadů kvůli novému nastavení pravidel elektřina pro domácnosti zdraží od dvou do čtyř procent.

„V celkových nákladech se to dotkne nejvíce domácností, které využívají intenzivněji elektřinu, to znamená domácnosti, které topí elektřinou, ohřívají vodu elektřinou, případně využívají intenzivně elektrické spotřebiče,“ upozornil Jaroslav Jakubes z konzultační společnosti ENA.

V České republice se z obnovitelných zdrojů vyrábí asi 10 procent elektřiny, do roku 2020 má podíl stoupnout na 13 procent. Podle Jakubese podpora pro obnovitelné zdroje energie stagnuje.

„Dokonce se avizuje od roku 2014 zastavení podpory obnovitelným zdrojům. Samozřejmě obnovitelné zdroje, které jsou v provozu, které pobírají podporu, tak ji budou pobírat ještě nějakých dvacet let, ale dál ta podpora, předpokládám, nebude růst tak zásadně, jako tomu bylo v uplynulých letech,“ uvedl.

Mělo-li by dojít k poklesu cen energií, vidí možnost ve vývoji cen na trhu, v regulaci distributorů, nebo prostě lidé začnou šetřit.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes oznámil vznik skupiny odborníků, která by se měla zabývat způsoby, jak zabránit razantnímu zdražení elektřiny pro podniky. Jedním ze členů týmu je i Jakub Vít ze Svazu průmyslu a dopravy.

Ten iniciativu vítá, protože podle něj za zdražení může stát, tím, že neobstál jako regulátor.

„Drobné srovnání: průmysl platí v České republice zhruba 17 eur na megawatthodinu, v Německu asi půl eura, ve Francii zhruba tři, v ekologickém Dánsku zhruba sedm,“ podotkl.

Firmy podle něj šetřit na elektřině nemohou.

„Hovoříme o balíku zhruba přes 40 miliard ročně, které stát a domácnosti nepociťují tak razantně, protože dost podstatnou část těchto nákladů sebou nese průmysl. Samozřejmě lze snižovat poplatky tím, že snížíte spotřebu, ale technologicky stále neexistují efektivnější metody, jak vyrobit některé záležitosti běžné denní spotřeby, ať už hovoříme o papíru, o skle, o keramice,“ řekl Vít.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme