Vláda souhlasí s ‚Dřevěnou knihou‘, ekologové ne

Vláda vzala na vědomí kontroverzní koncepci hospodaření státního podniku Lesy České republiky od roku 2012. Předlohu ministerstva zemědělství kritizují ekologové, nelíbí se ani některým dřevozpracujícím firmám a soukromým vlastníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krušnohorské lesy

Krušnohorské lesy | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

To, že vláda neschválila koncepci a pouze vzala na vědomí, je fiaskem ministra Fuksy a projevem alibismu vlády, zlobil se Zdeněk Valný, předseda Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. "Uvažujeme i o organizaci demonstrace před úřadem vlády," prohlásil.

Koncepce přezdívaná Dřevěná kniha de facto určuje, jak budou v následujících letech vypadat těžební práce v lesích. Tendry by měly být od příštího roku dvoukolové a hlavním kritériem bude cena. Společnosti by navíc měly mít na starosti jak pěstební práce, tak těžební i prodej samotného dřeva.

Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy se výrazně zvýší i kontrola zadávání zakázek. „Controlling bude velmi výrazně posílen, personálně, organizačně i technologicky,“ vzkázal. „Komplexní zakázka bude omezena co do hrozby koncentrace síly. Parametry jsme předem konzultovali s Úřadem pro hospodářskou soutěž. Budou součástí zadávacích podmínek. Žádná z firem nesmí dosáhnout vyššího objemu vytěžených jednotek než 20 procent,“ vypíchl největší změny koncepce Fuksa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tendr Lesů ČR na nové období byl tématem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu

Právě hlavní principy ale vadí ekologům. Nesouhlasí s tím, že by tendry měly být dlouhodobé a jejich vítězové získají možnost v lesích sázet stromy, těžit a zároveň dřevo sami prodávat. To podle nich nahrává velkým firmám a malí regionální podnikatelé se dostanou jen k nepatrné části dřeva. Jaromír Bláha z hnutí DUHA v reakci na stanovisko vlády řekl, že protesty proti záměru ministra zemědělství budou pokračovat.

„Pokud ministr Fuksa nepřehodnotí svůj záměr, budeme organizovat veřejné protesty a pokusíme se ministrovi ukázat, že lidem záleží na veřejných lesích do té míry, že tuhle koncepci nezrealizuje,“ nechal se slyšet.

Ministr Fuksa se ale brání, že požadavky malých firem byly do koncepce zaneseny. "Vyčlenili jsme deset procent těžby jen pro malé podniky," říká. Navíc prý malé firmy budou mít možnost od těch velkých zakázky nakupovat buď přes burzu nebo při dražbách.

„Byly vzaty v potaz určité připomínky na délku trvání dlouhodobého tendru. Zkrátila se z deseti na pět let. Vyšly jsme vstříc malým firmám,“ uvedl další argumenty vůči nespokojenosti malých těžařů tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Lucie Husárová 1, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme