Vláda stojí o zachování těžby v OKD. Ti, co odejdou, by mohli najít práci v autoprůmyslu

Kvůli situaci v těžební společnosti OKD se zítra ráno sejde rozšířené předsednictvo vlády. Zadlužená společnost se zhruba deseti tisíci kmenovými zaměstnanci dnes sama na sebe podala návrh na insolvenci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že pro vládu je nyní na prvním místě pomoc zaměstnancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Insolvenční návrh, který OKD podala k soudu, je spojený i s návrhem na reorganizaci. Vláda podle Sobotky stojí o to, aby byla kvůli zaměstnanosti v regionu zachovaná těžba v co největší části OKD.

„V tomto ohledu je připravena jednat a posuzovat další varianty možného postupu,“ uvedl Sobotka na webu vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma insolvence OKD mluvili předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka a analytička ČRo Jana Klímová

Vláda se však připravuje i na to, že část lidí bude muset firmu opustit. Kabinet podle Sobotky připravuje několik konkrétních opatření, která by měla pomoci zaměstnancům OKD i celému regionu.

Konkrétně zmínil zákon o předčasných odchodech do důchodu pro horníky, který by měla zítra ve třetím čtení schvalovat sněmovna, nebo návrh speciálního sociálního programu pro propuštěné zaměstnance, který připravil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Cílem je však hlavně, aby lidé našli práci novou.

„Státní podnik Diamo je připraven vytvářet pracovní místa při sanaci starých ekologických škod. Ministryně Marksová má připraveny programy z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti na podporu firem, které budou schopny zaměstnat bývalé pracovníky z OKD. Speciálně jednáme se zaměstnavateli z oblasti automobilového průmyslu,“ uvedl dále Sobotka.

Po zveřejnění insolvence OKD spadly akcie NWR o 41 procent

Číst článek

Situaci v OKD bude zítra řešit rozšířené předsednictvo vlády. Kromě šéfů koaličních stran se ho zúčastní i ministři průmyslu a práce.

„Předpokládám, ale nemohu si být jist, že výsledkem tohoto jednání bude svolání mimořádného zasedání Vlády České republiky tak, aby vláda sdělila, jak hodlá tuto situaci řešit,“ podotkl ministr Mládek.

Dluh nejméně 17 miliard

OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová. V insolvenčním návrhu firma uvedla, že dluží nejméně 17 miliard korun a má 650 věřitelů. Majetek OKD prý nedosahuje ani 7 miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v OKD okomentoval energetický expert a jednatel společnosti ENA Jiří Gavor

Návrh musí nejdřív uznat ostravský krajský soud a následně i věřitelé. „Očekáváme, že bude nařízeno přezkumné jednání, v rámci kterého budou přezkoumány pohledávky jednotlivých věřitelů a současně bude svolána schůze věřitelů, která rozhodne o budoucím osudu OKD, tj. jestli bude povolena reorganizace, nebo jestli by budoucím osudem OKD měl být konkurz,“ uvedl právní zástupce firmy Petr Kuhn.

V rámci reorganizace by se rozhodovalo o tom, které doly se zavřou a kde se bude dál těžit, jaký majetek se prodá, kolik lidí ve firmě zůstane a podobně. Ani případný konkurz by však podle energetického experta a jednatele společnosti ENA Jiřího Gavora nemusel být „nic strašného“.

„Pokud se konkurz vypořádá dobře, tak myslím, že to je ozdravný proces. A pokud výsledkem konkurzu bude prodej té lepší části OKD tak, aby pod novými vlastníky byl umožněn další provoz, tak to je to jediné správné řešení a východisko,“ podotkl Gavor.

OKD podala sama na sebe návrh na insolvenci. Dluží prý nejméně 17 miliard

Číst článek

OKD dnes v tiskové zprávě uvedla, že cílem podání insolvenčního návrhu je zachování zaměstnanosti a vytvoření životaschopné, konkurenceschopné společnosti. Než se rozhodne co dál, by měl podnik fungovat v obvyklém provozu.

Předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka v této souvislosti připomněl, že i v insolvenci má důlní společnost práva a povinnosti jako před ní.

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

„Těžit může, ale nemusí. Pokud se však rozhodne těžbu přerušit, musí doly bezpečně zajistit tak, aby bylo možné těžbu kdykoli obnovit. V případě, že by se rozhodla těžbu ukončit, musí doly bezpečně zlikvidovat,“ uvedl Štemberka.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Pokud by těžbu přerušila, na údržbu dolů by podle odhadu Štemberky potřebovala 800 až 1500 lidí.

I kdyby se však firma rozhodla v těžbě pokračovat, nebylo by to na dlouhá léta. Štemberka – při množství vytěžitelného uhlí – tuto dobu odhadl na 6 až 10 let.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme