Vláda chce kvůli zrušení superhrubé mzdy víc snížit daně. Opozice varuje před výpadkem ve státním rozpočtu

Vláda chystá výraznější snížení daní, než s jakým původně počítala v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy. Lidé by mohli nakonec státu platit méně než 19 procent z hrubého příjmu. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Návrh hodlá spojit s reformou veřejného zdravotního pojištění. Část opozice ale tvrdí, že to bude znamenat větší výpadek ve státním rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Vláda chystá výraznější snížení daní. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kabinet Andreje Babiše (ANO) zrušení superhrubé mzdy nedávno posunul na rok 2021. Pravicové strany vládnímu hnutí ANO vytýkají, že konec superhrubé mzdy slibuje už pět let.

ANO chce zjednodušit malým živnostníkům podnikání. Mohli by platit daň a odvody pevnou částkou

Číst článek

„Mám připravený návrh, už o něm jednáme s panem premiérem a s dalšími vládními kolegy. Chci předložit mnohem ambicióznější návrh, než jsme původně plánovali ve vládním prohlášení a v koaliční smlouvě,“ řekla ČT ministryně financí. „Chci to ale spojit s reformou veřejného zdravotního pojištění,“ dodala Schillerová.

„Přijdeme s celkem zajímavým řešením, které bude ještě významnější snížení daní, než jsme si původně mysleli,“ uvedl premiér Babiš.

Konkrétní návrh na zrušení superhrubé mzdy včetně změn sazeb a odvodů na zdravotní pojištění zveřejní ministerstvo financí v únoru, poslanci by ho mohli začít projednávat v létě.

               

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme