Vláda úředníků, nebo předčasné volby? Analytici se neshodnou, co je pro ekonomiku lepší

Prezident Miloš Zeman má dnes oznámit, koho pověří sestavením vlády. Už naznačil, že si přeje vládu úředníků. Zástupci vládní koalice by raději ve vládě pokračovali s novým premiérem v čele, opozice by byla pro předčasné volby. A také názory analytiků, která varianta je pro českou ekonomiku vhodnější, se různí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Krátkodobé dopady politických rozhodnutí nebudou mít na českou ekonomiku vliv, shodují se Českým rozhlasem oslovení analytici. Pro dlouhodobější směřování české ekonomiky je ale potřeba silné vlády. Někteří ekonomové by proto dali přednost předčasným volbám.

Například David Marek ze společnosti Patria Finance považuje případnou vládu úředníků za ztrátu času. Volil by silnou vládu vzešlou z předčasných voleb.

„Má mandát, který se opírá o většinu ve sněmovně, protože jenom poté je možné schvalovat důležité zákonné normy, které definují a ovlivňují hospodářskou politiku vlády. Úřednická vláda může jenom dočasné překlenovací řešení na krátkou dobu,“ říká Marek.

Opačný názor zastává ekonom Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády. Ten by dal přednost vládě odborníků.

„Myslím si, že pragmatický přístup a znalost věci jsou v současné době to, co by české ekonomice mělo pomoci. Jak v oblasti investic, zejména oživení investic, tak v oblasti podpory exportu. A dokážu si představit, že právě tato odbornická vláda by byla schopna reagovat pružněji na potřeby ekonomiky než vláda čistě politická,“ míní ekonom.

Jestliže k vládě úředníků nedojde, přál by české ekonomice vládu, ve které zasednou politici, kteří mají ve společnosti lepší renomé.

„Za předpokladu jakési příznivější personální konstelace, která by byla schopná posunout opravdu rok před volbami cíle, které si v ekonomice vytkla, by byly velmi užitečné a prospěšné,“ říká Zahradník.

Podle něj má tato vláda stále program relativně smysluplný.

Michaela Vetešková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme