Vláda uvolní na záplavy miliardu

Vláda na dnešním mimořádném zasedání schválila rozhodnutí premiéra Vladimíra Špidly, kterým vyhlásil stav nouze v šesti krajích postižených katastrofálními povodněmi. Ministerstvo financí je připraveno poskytnout jednu miliardu 100 milionů korun na záchranné a likvidační práce při povodních. Radiožurnálu to potvrdil to mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič.Peníze jsou vyčleněny z letošního rozpočtu z kapitoly všeobecná pokladní správa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy na jihu Čech

záplavy na jihu Čech | Foto: Petra Mášová

Dalších 500 miliónů je rezervováno ve fondu dopravní infrastruktury na opravu silnic, železnic a vodních cest. Celkové škody bude možné odhadnout nejdříve 14 dní poté, co voda opadne, řekl po mimořádném jednání vlády premiér Vladimír Špidla.

Mimořádný stav, při němž lze omezit některá práva občanů, platí od pondělí večer na území Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje, od dnešního rána i v Ústeckém kraji. Potrvá až do půlnoci 22. srpna.

Kabinet také rozhodl, že povolá dalších 1000 vojáků, kteří budou spolu s policisty zajišťovat bezpečnost a pořádek v evakuovaných oblastech a pomáhat při záchranných pracích. Vojáci by měli především zabránit rabování. Po skončení nouzového stavu, tedy od 23. srpna do poloviny září, bude nasazeno až 2000 vojáků, kteří se budou podílet především na odstraňování následků stoleté vody.

České republice postižené záplavami nabídlo pomoc již několik států. Jde například o Slovensko, Maďarsko Belgii nebo Francii. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse se teď nabídky vyhodnocují. Ústřední krizový štáb se dohodl na tom, že nepotřebujeme záchranáře. Na likvidaci následků povodní totiž v těchto chvílích pracuje už 10 tisíc hasičů, vojáků a policistů.

Kvůli krizovému stavu v Praze se pozdrží vyplácení státních sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti.Budova ministerstva Práce a sociálních věcí, vzhledem ke své poloze v centru Prahy v blízkosti Vltavy, je totiž také ve stavu ohrožení. "Téměř všichni zaměstnanci museli budovu opustit a byla evakuována veškerá komunikační zařízení, která zajišťují právě provoz komunikační sítě systému státní sociální podpory a úřadů práce. Po dobu tohoto výpadku proto nebude možné zajistit vyplácení dávek státní sociální podpory a podpory v nezaměstnanosti," řekl vedoucí tiskového oddělení ministerstva Vladimír Hrubý. Předpokládá, že tyto dávky se začnou vyplácet do týdne od uvedení do normálního provozu.

Také pražská burza dostala kvůli záplavám doporučení k evakuaci z budovy v Rybné ulici. Ve 12:45 předčasně ukončila obchodování. Podle Pavla Hollmanna z burzy má provozní problémy i řada obchodníků s cennými papíry a proto burza omezila obchodování s akciemi v systému nejlepších firem SPAD.

Koruna se ráno kvůli obavám z povodní propadla o 40 haléřů na 31 korun 45 haléřů za euro. Dostala se tak na své pětiměsíční minimum. Po půl desáté se kurs trochu uklidnil a posílil na 31,29 Kč/EUR. Podle expertů je teď těžké určit, jestli jde o spekulaci, nebo opravdový strach z vývoje české ekonomiky. Rozhodně jde o další impuls k oslabení domácí měny. Její další vývoj bude záležet především na tom, jak bude povodeň dále probíhat.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Petr Kopáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme