Vláda už má projekty pro Evropskou unii

48 milionů eur, které nám nabízí jako pomoc po povodních Evropská unie ze svých fondů, bychom vůbec nemuseli dostat. Evropská komise totiž požaduje konkrétní projekty a na jejich základě potom dodá potřebné peníze. Už před týdnem nás ale kritizovala, že se s jejich dodáním opožďujeme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy

záplavy | Foto: Filip Víšek

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec to ale v dnešní ranní Otázce dne Radiožurnálu vyvrátil: "Můžu vás ujistit, že projektů je dostatek a vláda již v neděli, když rozhodovala o tom, jakým způsobem čerpat z fondu ISPA, prostřednictvím kterého je nám z Evropské unie tato pomoc nabízena, tak už v tu chvíli jsme měli dostatek projektů, které byly v příloze materiálů, který vláda projednávala."

Tyto podmínky jsme prý už připraveni splnit. "Tyto projekty připravuje Ministerstvo dopravy a Ministerstvo životního prostředí. My jsme v tuto chvíli jakýmsi zprostředkovatelem. Všechno běží co nejrychleji je to možné. Jsme v permanentním kontaktu i se zástupci delegace Evropské komise u nás."

Jaké konkrétní požadavky jsme připraveni Unii předložit? "Jsou to projekty na opravy železnic a dopravní infrastruktuy, tedy silničních komunikací, tam bychom měli čerpat v takzvaném rychlém režimu tedy administrativně méně náročném, který právě slouží především k odstraňování popovodňových škod, asi 12 miliónů eur. A dále jsou to projekty, které jsou v oblasti životního prostředí, tedy čističky odpadních vod, kanalizace a podobně. Ty peníze by měly přijít velmi rychle. Předpokládáme na konci října nebo v průběhu listopadu."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme