Vláda v prvním čtení uspěla s návrhem rozpočtu

První bod v boji o rozpočet na příští rok si na své konto připsala vláda. Těsnou většinou hlasů koaličních poslanců prosadila přes odpor opozice, že předloha ve sněmovně prošla k podrobnějšímu projednání. Návrh počítá se schodkem téměř 84 miliardy korun. Vládní politici si pochvalují, že sestavili lepší rámec rozpočtu, než se mohlo ještě před půl rokem očekávat. ODS a komunisté vládní návrh naopak podrobili kritice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Michal Kamaryt

Poslanci v tzv. prvním čtení zatím schválili základní parametry rozpočtu, tedy celkové příjmy a výdaje. Vládní návrh počítá s příjmy 824,8 miliard a výdaji 908,4 miliardy korun. Rozpočet nyní poputuje do výborů k podrobnému projednávání.

Vláda a její předseda Stanislav Gross si dnešní první úspěch s rozpočtem ve sněmovně pochvalují a předlohu i s deficitem hájí. "Ten schodek je nižší, nežli odhadovali ekonomové, je nižší, nežli předpokládala reforma veřejných financí a zároveň zajišťuje priority, jako jsou mladé rodiny s dětmi, snižování tempa zadluženosti země, valorizace důchodů a masivní investice do dopravní infrastruktury, takže ty hlavní priority se podařilo naplnit," říká premiér Gross.

Také předseda lidovců a rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek návrh rozpočtu proti výtkám opozice obhajuje. Podle něj je maximem, kterého se dalo dosáhnout.

"Odpovídá parametrům konvergenčního programu, kterým Česká republika směřuje k přijetí eura, jsou dodrženy všechny dohody na straně příjmů i výdajů, deficit je o 12 miliard nižší, než maximální povolený deficit. Jiná alternativa neexistuje - buď schválit, anebo rozpočtové provizorium"

Jednoznačně zamítavé stanovisko k rozpočtovým záměrům Grossova koaličního kabinetu mají občanští demokraté. Podle šéfa poslanců nejsilnější opoziční strany Vlastimila Tlustého je vládní návrh státního rozpočtu na rok 2005 celkově neseriózní.

"Pokračuje zadlužování astronomickou rychlostí, vláda nedělá žádné reformy, spíš se pokouší u části voličů nakoupit podporu rozdáváním peněz, a to z cizího a na dluh, a my si myslíme, že tenhle způsob hospodaření nemůže pokračovat, a z tohoto důvodu poslanci ODS nemohou podpořit tento návrh."

Rozpočet nepodpořili ani komunisté - vláda podle nich hledá úspory v nejchudších domácnostech. Komunistický poslanec Svatomír Recman vyjmenovává, co jeho kolegům nejvíce vadí.

"Do návrhu státního rozpočtu se promítla reforma veřejných financí, komunisté ji nepodpořili, naopak ji odmítli jako antisociální, nekoncepční, která nejvíce dopadne na sociálně nejslabší lidi a na nezaměstnané."

O množství peněz pro jednotlivé resorty a také o konečném schválení, či odmítnutí rozpočtu poslanci rozhodnou až koncem roku.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme