Vláda vrátila návrh zákona o dani z nemovitostí

Vláda dnes na svém pravidelném zasedání odložila návrh zákona o dani z nemovitosti, který předložilo ministerstvo financí, a nařídila jej dopracovat. Podle návrhu by se základ daně stanovoval nikoli z výměry na metr čtvereční, nýbrž na základě objektivně zjištěné hodnoty nemovitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větší pravomoce při výběru daně z nemovitostí by měly podle nové úpravy získat obce, stejně jako více peněz do svých rozpočtů.

Navrhované sazby daně se pohybují od 0,01 do 0,2 procenta. Konkrétní sazbu by si měla určit obec, která je i příjemcem výnosu z daně z nemovitosti. MF odhaduje, že výnos obcí z této daně by se mohl po navrhované změně zdvojnásobit. Předpokládá se totiž, že obce se budou snažit využít nových možností zvýšení svého příjmu z této daně. Ten v současnosti dosahuje ročně 4,3 miliardy korun a podle MF by mohl vzrůst na devět miliard korun.

Poplatník daně z nemovistostí by neměl být novým způsobem výpočtu základu daně výrazněji dotčen. Správci daně, tedy příslušnému finančnímu úřadu, poskytne v daňovém přiznání pouze údaje pro stanovení základu daně, který si již vypočítá sám finanční úřad. Majitel nemovitosti si tedy nebude muset sám najímat odhadce na zjištění hodnoty nemovitosti.

MF dále v zákoně navrhuje různé úlevy k obytným stavbám. U rodinných domů by se měl základ daně vypočtený podle hodnoty nemovitosti snížit vždy ještě na polovinu, stejně jako u bytů v osobním vlastnictví. U domů s nájemními byty by měl klesnout o 40 procent.

Stejný princip stanovování základu daně platí už nyní u lesních a zemědělských pozemků a rybníků.

Nový zákon o dani z nemovitosti by měl začít platit od roku 2003.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme