Vláda vyhlásila kvůli kalamitě v lesích nouzový stav

V pěti krajích a v osmi vybraných okresech začne od čtvrteční páté hodiny ranní platit nouzový stav. Vyhlásila ho vláda Mirka Topolánka na návrh ministra zemědělství. Platit bude do půlnoci 5. února a má umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici. Po tu dobu bude zároveň platit zákaz vstupu do lesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace následků vichřice na Jihlavsku

likvidace následků vichřice na Jihlavsku | Zdroj: ČTK

Kterých oblastí se to konkrétně týká, upřesnil ministr zemědělství Petr Gandalovič: "Nouzový stav se vyhlašuje na území Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje, Kraje Vysočina a Kraje libereckého a na okresech Trutnov, Náchod, Jičín v rámci Královéhradeckého kraje, na okrese Bruntál v rámci Moravskoslezského a na okresech Benešov, Příbram, Kutná Hora a Kolín v rámci Středočeského kraje."

Podle Gandaloviče ale nesmí ze strany těžařských firem dojít ke zneužití situace. Zavede proto mechanismy, aby se tak stát nemohlo. Při ministerstvu zemědělství vznikne krizový štáb, který bude práce na likvidaci kalamity koordinovat. "Nechci, aby někdo měl pocit, že jsme vyhlásili nouzový stav proto, abychom mohli nějakým způsobem zadat práce v lesích bez veřejné kontroly. Naopak prohlašuji, že udělám vše pro to, aby tyto práce byly zadávány transparentně na úrovni krajů, za účasti zástupců krajů."

Škody, které nedávná vichřice napáchala v národních parcích, upřesnil ministr životního prostředí Martin Bursík: "Na Šumavě z té průměrné roční těžby 108.000 kubíků dřeva spadlo podle dnešních odhadů 600.000, čili je to téměř šestinásobek toho, co se ročně vytěží. To je skutečně téměř tragédie. V Krkonošském národním parku spadla téměř roční těžba. Dohodli jsme se na tom, že po příštím jednání vlády 5. února budeme diskutovat téma možnosti posílení finančních prostředků pro sanaci kalamity na území národních parků."

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme