Vláda zabrání zdražení elektřiny kvůli fotovoltaice i příští rok

Skokovému zdražení elektřiny kvůli takzvanému solárnímu boomu zabrání vláda i pro příští rok dotací. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl odcházející předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt s tím, že finanční injekce státu by se měla pohybovat zhruba ve stejné výši jako letos, tedy kolem 12 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Jak jsem se informoval od pana ministra Kocourka, tak mi sdělil, ž es panem ministrem financí jsou dohodnuti, že přibližně tato část – plus minus – by měla být počítána i n příští rok. To znamená, že by ten nárůst nebyl větší. On bude stejně, protože elektřiny se vyrobí víc. Bude tam větší dotace, promítnou se tam další některé vlivy, ale nebude to tak násilné, jako kdyby se tato částka nenašla,“ uvedl Josef Fiřt.

Proto, aby letos skokově nezdražila elektřina kvůli podpoře fotovoltaických elektráren, sáhla vláda k dotacím a zároveň uvalila na sluneční elektrárny 26procentní daň.

Josef Fiřt také potvrdil, že Německo slíbilo urychleně řešit problém hrozícího přetížení české přenosové soustavy, které by mohlo nastat kvůli distribuci elektřiny přes naši zemi po splnění německého plánu vypnout všechny jaderné elektrárny.

„Včera se uskutečnilo první jednání v Německu za součinnosti německého regulátora a německého ministerstva průmyslu. Je tam tlak, aby si Němci především vybudovali trasu, která chybí pro přenos výkonu, kde mají větrné elektrárny, to znamená ze severu na jih, a nezatěžovali naše sítě, protože to jsou úžasné nárazy a mohlo by se stát, že by některé sítě nevydržely,“ řekl Josef Fiřt.

Dodal, že německá strana přislíbila, že udělá i legislativní opatření, aby trasa mohla být postavena rychle, což obnáší i případné zjednodušené vyvlastnění a podobně.

Štěpánka Čechová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme